Нови компании в сферата на биопродуктите за растителна защита се появяват всеки месец. Агрохимическите гиганти не изостават от тази тенденция. Стартъпи, работещи в сферата на разработването на биопестициди, през миналата година са събрали над 180 млн. долара – 5 пъти повече, отколкото през 2018 г., съобщава Bloomberg.

Опасни бактерии дебнат в оранжериите

В статия, посветена на темата, експертът Агнешка де Соуза разказва за едно от най-перспективните направления в индустрията за продукти за растителна защита (ПРЗ).

В течение на десетилетия семейството на Адам Болдуин използва химически средства за защита срещу вредители. То отглежда царевица, соя и сорго. Пестицидите се справяли успешно с нежеланите нашественици, но убивали и полезните насекоми, например божи кравички, които  контролират популацията от листни въшки. В отсъствието на този естествен враг листните въшки бързо застигали посевите и понижавали добивите от отглежданите култури.

Поради това през последните две години Болдуин, който е пето поколение фермер в Канзас, използвал отгледан в лаборатория вирус, унищожаващ гъсениците и оставяйки в покой другите насекоми.

Този подход е ефикасен в борбата с едно насекомо и безопасен за останалите, казва той.

Болдуин използва природен вирус, който се добива от заразени гъсеници. С препарата се пръскат посевите при първите признаци на зараза. Вирусът стремително се разпространява. Всяко заразено насекомо се превръща в източник на инфекция за останалите, осигурявайки допълнителна защита на реколтата.

Вирусът представлява едно от многото средства, осигуряващи естествена защита на земеделските култури – от бактерии до полови феромони и вещества, получени от отровата на паяк.

По прогнози на анализаторската компания DunhamTrimmer LLC, глобалните продажби на този тип продукти ще се удвоят до 10 млрд. долара на година до 2025 г.

Макар това да е неголяма част от 61 млрд. долара, които фермерите ще похарчат за обработка на земеделските площи през 2020 г., алтернативите набират популярност сред инвеститорите.

По оценки на друга анализаторска компания, PitchBook, миналата година венчър капиталът на компания, работеща във сферата на биологичните култури, е привлякъл 184 млн. долара, което е 5 пъти повече, сравнено с 2018 г.

Нови компании се появяват почти всеки месец, казва управляващият директор на Марк Тримър.

Гигантите в индустрията за растителна защита наблюдават ситуацията внимателно. Достатъчно примери има за инвестиране на капитал в компании, които разработват и продават феромони, които пречат на насекомите да се размножават. Друг гигант активно работи върху технологии, ориентирани към микробите. В сътрудничество с учени той изследва пробиотиците – полезни бактерии, които са способни да подобрят добивите и да намалят количеството на използваните химически торове.

пролет на нивата

Според CABI, британска организация с нестопанска цел, занимаваща се с изследвания в областта на селското стопанство, вредителите, гъбичните зарази и плевелите понижават добивите с 40% в цял свят и струват на агросектора в световен план 1,4 трилиона долара на година.

Загубите растат, тъй като много вредни организми развиват устойчивост към обичайните методи за химическа обработка. Това провокира фермерите да пръскат по-обилно и с всевъзможни продукти.

Това на свой ред провокира цял куп опасения по повод вредите за околната среда и безопасността на използваните препарати.

Противниците на синтетичната агрохимия казват, че биопестицидите са по-безопасни, тъй като са насочени към конкретни видове вредители. В бъдеще се очаква употребата им да бъде разрешена в съответствие с правилата, регулиращи био продуктите. Това ще позволи на фермерите да ги използват и да продават получената продукция на по-висока цена.

Ръстът на сектора е неизбежен, смята Роб Донгоски от Ernst & Young LLP.

По оценки на експерти от Mordor Intelligence, в момента биопестициди продават не по-малко от 200 компании.
В същото време много препятствия пред широко използване на биологични препарати остават. Те може да бъдат по-скъпи от традиционните пестициди. Често изискват повече внимание от страна на потребителите. Фермерите трябва да ги използват в относително кратки срокове, тъй като съдържат живи организми, например вируси, гъбички или бактерии. Често се нуждаят от охлаждане, а това е проблем за развиващите се страни.

Макар САЩ да са поискали лицензирането им, много други страни ги третират като традиционни продукти, което означава, че утвърждаването им може да отнеме години.