Неправилното почистване и дезинфекция на системите за водоснабдяване и поливане в оранжериите – това е една от най-честите причини за поява на устойчиви бактерии и гъбички, които унищожават растенията и понижават количеството и качеството на реколтата. Какви са заплахите от тях и как може стопаните да се преборят с тази напаст?

Зимата на 2020 г.: Най-ниски цени на зеленчуците от 5 години насам


Основният източник на замърсяване във водните системи за поддържане на оранжерията е биофилмът, който се отлага по тях. Той сам по себе си е съвкупност от микроорганизми, обгърнати от слуз, която самите те произвеждат и чрез нея здраво полепват по системата, пише hortidaily.com.


Точно заради тази слуз, бактериите стават устойчиви и на препарати. В работен режим пък бактериите поглъщат голяма част от хранителните вещества, които са предназначени за растенията чрез поливната вода.


„Бактериите в тази слуз са устойчиви и може да бъдат от 10 до 1000 по-неуязвими от дезинфекциращи препарати, отколкото „свободните“ бактерии. Този биофилм от друга страна се превръща в постоянен проблем за хигиената на оранжерията“, обяснява Джост Ховенс от компанията Cindro пред сайта.


По думите му от една страна биофилмът влияе на работата и надеждността дори на помпите и на капковата система, което естествено води до неравномерно поливане, неизправности на цялата система и по-често техническо обслужване, което отново струва пари. 


“От друга страна биофилмът извлича важни елементи като калций и фосфати от хранителния разтвор, предназначен за растенията в оранжерията“, коментира още Ховенс.


„При наличието на биофилм с колебаещо се рН, се увеличава вероятността от това торовете да загубят част от полезното си действие, което от своя страна пък е среда за развитие на нови микроорганизми. Освен това биофилмът извлича кислорода от поливната вода и процесът се ускорява с всяко следващо поливане. Модерният към момента метод за обогатяване на водата с кислород няма да помогне. Напротив! Така би се осигурила още по-благоприятна среда за развитие на още микроорганизми“, пояснява експертът.


Според специалистите съществува пряка връзка между устойчивостта на патогенните и силно намаления ефект от използването на химически продукти за растителна защита в оранжерийните стопанства зад океана.


„От моите клиенти често чувам напоследък, че ефективността и обработката на поливната вода със средства за растителна защита рязко пада вече няколко сезона“, разказва експертът.


По думите му системите за водоснабдяване са силно заразени с микробен биофилм, а практиката сочи, че приложението на препарати за растителна защита за борба с него неизбежно води до размножаване на микроби с още по-голяма устойчивост. Затова е необходимо стопаните да знаят как да се преборят и да го направят веднага, ако искат да не претърпят сериозни загуби.