Земите от Държавния поземлен фонд ще се отдават под наем или аренда чрез търг на местни физически и юридически лица и кооперации, регистрирани на територията на общината по местонахождение на имотите. 

Четете още: Проект: Пасищата, мерите и ливадите ще се разпределят по нов ред

 

Това предвиждат промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които бяха приети на първо четене в Народното събрание. 

Законопроектът е внесен от  ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и беше разгледан в Комисията по земеделие в Парламента.  

Търговете ще се провеждат в две сесии

До участие в първия път ще се допускат местни земеделски стопани, които предходните три години са работили в чувствителните сектори като отглеждане на зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски и многогодишни фуражни култури, както и производители, които са сертифицирани за биологично производство.  

Размерът на площите, за които ще могат да кандидатстват и да сключват договори, ще може да бъде до този на вече използваните за предходните години, но не повече от 300 декара. 

Във втората тръжна сесия ще могат да се включват и други земеделски производители, които работят на територията на общината. 

До 30 юни ползвателите трябва да предоставят за регистриране в Общинските служби по земеделие, договори за наем и аренда, с които ще участват в процедурата за уедрено ползване на нивите, чрез създаване на масиви за ползване.

Предлага се промяна и на условията и реда за отдаване под наем без търг на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни. Имотите ще се разпределят съобразно броя и вида на животните, в зависимост от притежаваните или ползвани на правно основание пасища, мери и ливади. 

Депутатите решиха срокът за предложения между първо и второ четене да бъде намален на пет дни.