Най-късно до 10 април да се направят плащанията по обвързаното с производството подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци.

Четете още: След дерогацията за ДЗЕС 8: Всички други интервенции остават в сила

 

За това настояват от Съюза на дунавските овощари в писмо до премиера, министъра на земеделието, изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ и председателя на Комисията по земеделие в Парламента. 

Приетият Индикативен график за извършване на плащания по интервенциите в кампания 2023г и планираното разплащане по схемата за Обвързано подпомагане със закъснение от два месеца спрямо плащанията във всички предходни години, изправя производителите на плодове и зеленчуци пред сериозен проблем, се казва в писмото. 

От организацията напомнят, че за производството на плодове и зеленчуци са необходими много средства в началото на годината. Овощарите правят в този период зимни резитби, закупуват семена и разсади, торове и препарати за растителна защита.

От Съюза на дунавските овощари се опасяват, че забавянето на плащанията ще се отрази много сериозно на производството на плодове и зеленчуци. Очаква се дори и невъзможност за изпълнение на основните технологични изисквания при отглеждане на овощните видове, както и намаляване на планираните площи за зеленчуци.