Прибират се последните полета с царевица в Добричка област. През тази пролет земеделските стопани засяха малко над 1 млн.дка с тази култура. Жътвата приключва със среден добив от 335 кг/дка – двойно по-малко в сравнение с резултатите от миналата година.

Търговията с царевица в Северозапада замря

„Имаме колеги, които имат много по-ниски показатели, Разбира се, има и такива, които достигат 400-500 кг/дка, но това са изключения, които се повлияха от локалните валежи по места”, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

През миналата стопанска година в Добричка област са прибрани малко над 572 000 тона царевично зърно, сочат данните на МЗХГ. Тогава в Добричка област бяха засети по-малко площи с царевица, но от тях бяха реколтирани средно по 624 кг/дка.

Дълготрайното засушаване, което настъпи от месец юни насам, компрометира развитието на пролетната култура и тя не можа да налее зърно. Според земеделските производители най-добри резултати се отчитат от по-ранните хибриди царевица, които са успели да хванат пролетната влага. 

Сушата и горещините изместиха старта на жътвата и в крайморските общини прибирането на царевицата започна още през втората половина на август. 

В Силистренска област също приключи жътвата на пролетните култури, съобщи Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации край Дунава. Средните добиви са по-добри от тези в съседната Добричка област и възлизат на 450-500 кг/дка. В момента стопаните усилено подготвят площите за сеитба на пшеница.

Земеделците от Силистренско успяха да засеят и тази година рапица. Те продължават да залагат на маслодайната култура, от която през последните 3 години жънаха от 220 до 350 кг/дка. 

„Рапицата вече пониква, полетата зеленеят. Дъждовете ще й се отразят добре”, допълни Кирил Боянов. Тази култура заема 2 % от обработваемите площи в Крайдунавския регион.