Търсенето на царевица в Северозападна България надхвърля предлагането близо два пъти, установи проверка на Агри.БГ.

Царевицата от новата реколта в Северозапада е по-скъпа

На пазара основни купувачи са фирми, които предлагат бързи сделки и незабавно плащане. Повечето стопани в равнината се възползваха от ситуацията и вече продадоха зърното си. Квотите бяха в широк марж между 320 и 420 лв./тон. Много фермери обаче твърдят, че все пак са на загуба. Най-сериозен е проблемът в района на Оряхово и Хайредин.

„Тази година добихме 530 кг/дка, което си е нищо. Продадохме бързо, защото нямахме избор. Искахме да реализираме поне тази продукция на добра цена без повече разходи, защото при рекапитулацията след прибиране на реколтата се оказа, че тази година губим по 30-40 лв./дка”, коментира стопанинът Христо Тодоров, който арендува земи в равнината.

Дребни зърнопроизводители в Предбалкана пък продават на по-ниски цени. В този район сушата не успя да провали реколтата, тъй като валежи все пак имаше, макар и по-слаби от обичайното. Това осигури нормален за годината добив, който на много места надхвърли между 750 до 900 кг/тон.

„Аз например съм доволен от това, което добих – близо 50 тона от 50 декара. Никак не е зле”, радва се Симеон Петров.

И тези стопани обаче се възползваха от нишата, която тази година им даде пазара в региона като цяло и продават продукцията си на 310 – 320 лв./тон спрямо 240-250 лв./тон за реколта 2019. При тях обаче продукцията бързо свършва и това очертава недостиг на царевица на зърнения пазар в региона.