Как ще бъде защитен интересът на земеделците заради сушата? С този въпрос водещият на „Тази сутрин“ по bTV се обърна към земеделския министър. 

Вижте конкретни дати за предстоящи директни плащания

„Сушата е голяма тема за Източна България. Първо, ще компенсираме земеделските производители с протоколи за 100% пропаднали площи. Отделихме 4,7 млн. лв. От 10 октомври започва приемът“, отговори Десислава Танева.

Статистиката сочи, че за първа година 143 хил. дка са напълно пропаднали при средни нива за други години от 28 хил. дка. Няколко области са най-засегнати и те са анализирани в доклад на Селскостопанска академия, където е посочено по месеци какви са били агрометеороголичните условия за развитие на културите.

„Второ, което правим извънредно е, че в областите, в които има над 30% по-малък среден добив на културите от обичайния за последните пет години, ще предоставим допълнителна помощ de minimis от поне 10 млн. лв. Чакаме да приключи жътвата на царевицата и след изчисления ще комуникираме с бранша. До 10 дни ще имаме решение“, увери ресорният министър.

Тя за пореден път припомни, че тази година пшеницата приключи с близо 4,7 млн. тона добив. По думите й към днешна дата наличностите са толкова, колкото са били и миналата година при рекорден добив. „Това е така, защото износът падна с 60% за този период“, уточни министърът. 

„Оттук насетне вече можем да сме в обичайната си маркетингова година по отношение на търговията. Ние сме толкова голям нетен експортьор. Зърно има за собствени нужди. Цената на хляба обаче не зависи от ситуацията в България по отношение на суша и добиви. Цените на зърното се определят на международните борси. Те все още са доста колебливи поради разликите в прогнозите на обичайните добиви в голяма част от ЕС“, заключи Десислава Танева