За какво ще се изхарчат държавните средства, предвидени за инвентаризация в напояването и с каква аргументация? Това е само един от въпросите, които задава бившият управител на клон Хасково на “Напоителни системи” ЕАД Ивайло Тонев в писмо до Агри.БГ.

Четете още: Как фермерите да печелят повече пазари?


Въпросите му са провокирани от информацията за стартирането на описването и преброяването на поливните площи и съоръжения в страната. 

"В бюджета си за 2024 г. Министерството на земеделието и храните е предвидило средства в размер на 5 милиона лева, за инвентаризация на поливните площи, като се твърди, че такава не е правена от 1999 г.“, припомня Тонев. Той се връща назад – в годишния Аграрен доклад за 2018 г., който е публикуван на страницата на аграрното министерство. В него се казва, че по данни на „Напоителни системи“ ЕАД към 2017 г. изградените поливни площи са общо 7 328 300 декара.

"Това ясно показва, че информацията, за която ще се похарчат въпросните не малко пари е налична всеки един момент в „Напоителни системи“ ЕАД. Тук се появява и въпросът, с каква аргументация и за какво точно ще бъдат похарчени тези бюджетни средства“, пита Ивайло Тонев. 

Мнение: Напояването може да носи около 2 млрд. лева годишно


За него не е приемливо и твърдението, изказано от ръководството на аграрното министерство, според което инвестиции в мелиорации не са правени от 35 години. „Последните инвестиции в мелиоративни съоръжения са през 1998 г., които през август месец на годината са спрени с Акт 10, от което става ясно, че в мелиорации не се е инвестирало от 25 години“, сочат сметките на Тонев. 

Той е убеден, че не са верни и твърденията, че с парите от подмярка 4.3 ще бъде купена техника, която ще работи и по предпазване на системите от вредното въздействие на водите. „Техниката, купена с пари от програмата, може да се използва единствено за поддръжка на мелиоративните съоръженията, в които са вложени пари по подмярка 4.3“, уточнява той в писмото си. 

Във връзка с държавната помощ в размер на 16 милиона лева, с която бяха поети 80% от направените разходите на земеделците за напояване, Тонев коментира: „Самите земеделци заявиха, че не искат финансова подкрепа, а желаят помощта да е във вид на вода.

Изразходването на тези средства е грешно и е отново опит за реанимацията на изпадналата от години в кома търговска дейност на „Напоителни системи“ ЕАД. По този начин търговското дружество се дотира два пъти от държавния бюджет, веднъж по линия на средствата за Обекти за предпазване от вредното въздействие на водите (ОПВВВ) и втори път с държавната субсидия за земеделците и се твърди, че „Напоителни системи“ ЕАД е с положителен финансов резултат.“

Тонев сигнализира, че към момента липсва информация, дали средствата по подмярка 4.3 с бенефициент „Напоителни системи“ ЕАД, са одобрени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).