Средствата по подмярка 4.3 са първите, които се инвестират в поливните съоръжения на страната от над 35 години. 
Това са 112 млн. лева, като една не малка част ще отидат за техника, която е жизнено необходима. Тя ще се ползва както за напояване, така и за предпазване на системите от вредното въздействие на водите. Това стана ясно от думите на Георги Тошев, зам.-министър на земеделието.

„Целите, които са поставени са избрани измежду стотици възможни. Не е тайна, че поливната система на страната е абсолютно грохнала. След Нова година ще започне и инвентаризация на поливните площи, която не е правена от 1999 година“, уточни той.  

Предстои създаването на дирекция по хидромелиорации, която ще работи активно с преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Вече има създаден експертен съвет от научни работници, които са от Катедрата по хидромелиорации. Предстои да се подпише и меморандум за сътрудничество. От аграрното министерство ще настояват да се приемат повече млади хора в специалностите, които са жизнено важни за бъдещето на напояването. 

„През годината бяха заделени 16 млн. лева за подпомагане цената на водата. Те са разплатени успешно и 1035 земеделски производители вече получиха компенсации до 80% от цената на водата. Това между другото увеличи интереса към поливното земеделие и се надяваме, че в бъдеще ще продължим по същия начин, тъй като целта е цената на водата да бъде за земеделските производители нулева“, коментира още Тошев. 

Освен, че ще се подобри основната канална мрежа, ще се положат и усилия чрез промени в Закона за устройство на територията, за да се облекчи максимално използването на подземните водни богатства на държавата и изграждането на сондажи. В момента една процедура за издаване на разрешително отнема 2-3 години, а понякога и повече, което е недопустимо.