Общинските съветници на Добрич стопираха изграждането на нов облик на централния кооперативен пазар и превръщането му в европейско фермерско средище. Причината е една – нарастващата инфлация, довела до драстично оскъпяване на проекта. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

На заседание на Общинския съвет на 29 март местните парламентаристи разгледаха докладна записка, свързана с актуализация на инвестиционния проект.

Още преди 2 години след обявен конкурс спечелилата агенция представи новата визия за цялостна промяна на съществуващия пазар в центъра на Добрич. Победителите са оценявани от архитекти и урбанисти от Унгария, Италия, Естония и България. В проекта са предвидени 116 щанда за плодове и зеленчуци, 10 търговски павилиона, складове, тераси, сграда за администрацията и нови 46 паркоместа.

На сесията е разгледана актуализирана сметка, представена от проектантите, съобразена с икономическите промени. Според нея инвестицията вече възлиза на над 8,4 млн. лв. с включен данък добавена стойност. Сумата е почти двойно по-голяма от първоначално заложените близо 4,9 млн. лева.

Новата план-сметка за изграждане на фермерско средище в центъра на Добрич беше отхвърлена от общинските съветници. Едва петима от тях гласуваха „за“. Така централният пазар в Добрич ще се прости с идеята за обновяване и превръщане в модерен център за агростоки. 

Според някои общински съветници удачно решение за обновяване на тържището е публично-частно партньорство чрез концесия, а не инвестиция от общината.