Достъпът до земя за младите фермери е едно от първите предизвикателства, с които те се сблъскват, когато решат да започнат да се занимават със селско стопанство.

Това коментира Матео Палярани, вицепрезидент на Европейската асоциация на младите фермери (CEJA) по време на форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”, организиран от Forbes България и Агри.БГ.

Матео сподели вижданията си относно състоянието на селското стопанство и възможни решения за справяне с предизвикателствата, които стоят пред младите земеделски производители в Европа.

“Първият начин за подобряване на земеделската дейност при младите хора е свързан със земята. 

Второто предизвикателство пък е свързано с повишаващата се нужда от кредити. Защото, ако нямате възможност; ако нямате начин да подобрите стопанството си или да изкарате повече приходи, които да инвестирате в своя бизнес, наистина е трудно да растете и да се развивате в земеделския сектор”, коментира Палярани.

Матео подчерта нуждата от конкурентни цени и условия на земеделската земя. Както и призова за по-добри образователни възможности за младите фермери.

“Вярвам, че това е ключът за подобряване на уменията и ефективността на фермерите като цяло”, обясни Матео.

По думите му амбициозните зелени изисквания не са единствените предизвикателства пред стопаните.

“Предстоят ни трудни години. В момента имаме 6,5% млади фермери в Европа, които са под 35 години. Смятам, че ни очакват много тежки предизвикателства, с които трябва да намерим начин да се справим”, заключи Матео Палярани.
 

Очаквайте скоро видео от участието на Матео Палярани на AGRI SUMMIT & AWARDS 2024.
 

AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха“ се проведе под патронажа на Министерство на земеделието и храните, с генералната подкрепа на Агрополихим, институционалната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, както и с подкрепата на BASF, Банка ДСК, HL-TopMix, „Филип Морис България”, САТНЕТ, YARA, Green Ground, Бова Кар – BMW дилър, Domaine Boyar с вината от серията Korten Natura от бутикова изба „Кортен“ и САПИ.