Беритбата на кайсии в Силистренска област започна с очакванията за ниски добиви и притеснения у стопаните за намирането на пазар.

Пшеницата в Силистренско - с близо 40% по-ниски добиви

В  североизточния регион се отглеждат между 21 и 22 хиляди дка кайсии. Тежката прогноза е, че в отделни райони на областта реколтата няма да бъде прибрана. Тази година ситуацията е много усложнена, споделя пред Агри.БГ Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. 

По моя преценка над 80% от добивите ще бъдат редуцирани, предполага браншовият представител.

Официално министерството обяви, че около 34-35 % от стопаните са подали заявления за изцяло пропаднали площи. Останалите също имат големи поражения, но са с наличен някакъв плод по дърветата и не подлежат на подпомагане за 100% пропаднали площи.

Димитричка Търпанова: „В района на Силистра има семейства, които разчитат изцяло на добивите от кайсия и не отглеждат други култури. За тях ситуацията е най-тежка. Не мога да се ангажирам с точни данни, но очакваме между 100 и 200 кг/дка тази година, което не е добре

Ако сравним настоящите с миналогодишните добиви от декар, сривът е с около 5-10%.

Много продължителен беше периода на замръзи и слани в Силистренско тази година. Минусовите температури се задържаха по време на важни фази от развитието на културата и това предопредели ниските добиви."

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

От бранша отчитат, че тази година кайсията е поразена в цяла Европа. Недостигът на плода ще бъде повсеместен както в Североизточните европейски страни, така и на юг. Италия и Испания очакват 50% спад на реколтата. 

Димитричка Търпанова: "Друга година по това време, когато тръгнат ранните кайсии, Гърция ни заливаше с евтина продукция. Сега има внос на гръцки кайсии, но като цяло цената държи ниво от 2 – 2.50 лв./кг.

Проблемът при такава година е, че пазарът е много несигурен. 

Когато нямаме нормална реколта, търговците, които идват традиционно при нас, сега не го правят, защото не са сигурни, че ще си набавят нужните количества. Румънските търговци също не идват, а за някакъв експорт или по-голям пазар изобщо не може да става дума, просто няма количество."

По думите на браншовика беритбата в района не е застрашена от противоепидемичните мерки. В Силистренско има единични случаи на коронавирус и положението е овладяно, но поради липсата на реколта има и голям отлив на работна ръка.

"Тежка е стопанската година в Силистренско, с черешите също имаме много малки добиви в нашия район", каза още Димитричка Търпанова.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии за плодове: Колко ще получат фермерите по мярка Covid-19?

Мярка COVID-19 за рози: Министерството предлага 80–90 лв./дка

Прогноза: Чудовищна реколта ще натисне цените на зърното надолу