По хоризонталната мярка COVID-19, която страната ни предстои да програмира, розопроизводителите ще бъдат първите подпомогнати, заяви министър Десислава Танева по време на парламентарен контрол.

Ще има ли помощ за пчелари, ако се докажат натравянията?

Кризисната мярка цели да покрие загуби по две направления - разходи за лични предпазни средства и загуба на доходи при пазарната реализация. Изчисленията за тяхната стойност са направени на базата на сравнения в цените от настоящата и предишни стопански години. Вече е оформена приблизителна стойност на компенсацията за розопроизводителите.

Ние ще се борим да защитаваме ставка между 80 и 90 лв. на декар розово насаждение. Това са сметките, които могат да бъдат доказани, обяви земеделският министър.

Десислава Танева: „Предвиждаме два подхода за програмиране и установяване на размера на извънредната ставка. Пред ЕК трябва да докажем всяка една цифра, която представим.“

Председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов потвърди пред Агри.БГ, че диалог и обсъждания на ставките по кризисната мярка наистина има. Към 10 юли браншът и министерството трябва да си „стиснат ръцете“ за стойността на ставката, за да може кандидатстването по мярка COVID-19 да се осъществи до края на юли, а стопаните да получат помощта не по-късно от края на септември 2020 г.

Христо Николов: „Предвид тавана на подпомагането, който е 7000 евро на стопанство, ясно е, че мярката ще бъде най-ефективна за малките и средни стопанства от 5 дка до 100 дка. 

Опитваме се да се преборим за ставка, която е от порядъка на 100 – 120 лв.

Министерството има своите основания да стигне до предлаганата ставка, ние пък имаме изчисления, които дават основание за по-голяма сума. В момента обсъждаме тяхното предложение и нашите контрапредложения. Вярвам, че ще се спрем на вариант, който да е от полза за производителите."


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Българската роза: 40% несъбрана и с 40 % по-евтина тази пролет

Розопроизводство: Всички в регистъра ще получат компенсация за загубите си

Проверки: Фермер пита, редно ли е инспекторът да е сам