Ставките за компенсаторно подпомагане на производителите на плодове по мярка COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 ще бъдат около 47 лв./дка. Това засега е предложението на Министерството на земеделието, научи Агри.БГ от представители на бранша.

Субсидии за животни: Вижте предложените ставки по мярка COVID-19

Производителите ще получат плащания, които да обезщетят загубата на доход, реализирана заради епидемията от коронавирус, а също - и заради допълнителните разходи за въвеждане и спазване на противоепидемичните мерки, като закупуване на маски, дезинфектанти, промяна на работните условия и други, твърдят земеделци.

Очаква се таваните за земеделски производител да са 7 000 евро, а за малки и средни  предприятия - 50 000 евро.

Вече са разработени параметри на мярката и до днес, 19 юни, вървят разговори с всички браншови организации, включително и на зеленчукопроизводителите, за доказване на направените разходи, обяви министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос. Вече са ясни какви ставки предлага земеделското министерство и на розопроизводителите и на животновъдите.

В началото на идния месец ще бъде свикан Комитетът по наблюдение на ПРСР 2014-2020, по време на който ставките ще бъдат обсъдени и ще се вземе окончателно решение за размера на подкрепата. След това ще се пусне съответната нотификация до ЕК.

Днес по-късно се очакват резултатите от гласуване в Европейския парламент за изменение на Регламент 1305/2013, който ще позволи да бъде програмирана мярка COVID-19 с 2% от бюджета по ПРСР 2014-2020. 

Тези 2% ресурс от ПРСР за България се равняват на близо 100 милиона лева, които да бъдат предоставени по компенсаторната мярка. Ако всичко върви по план, до края на лятото или в началото на есента земеделските стопани ще получат плащанията си, обеща Десислава Танева.