Рекордно високите прогнози за световната реколта от пшеница ще провокират понижаване на цените на зърното и в Европа, пише Agrarheute.com.

Комбайните влязоха в полетата с ечемик в Добруджа

За първи път от октомври насам цената на пшеницата на европейския пазар падна под 180 евро за тон. Заради сушата зърнената реколта на Стария континент е слаба. Цените обаче се формират на световния пазар, с други думи, в зависимост от износа.

Ситуацията с новия сезон изглежда достатъчно зле за европейците. От една страна, експортните възможности на Франция, Германия и Румъния значително намаляват заради по-ниските добиви.

Съгласно сегашните прогнози страните от ЕС губят голям дял от пазара в износа за Русия, чиято реколта неотдавна бе преразгледана в посока нагоре. Причината за това са по-големите площи с пролетна пшеница. На този етап руснаците на практика няма какво да изнасят. Складовете и хранилищата на пристанищата в страната са изпразнени. Руските износители чакат новата реколта.

Министерство на земеделието на САЩ (USDA) дава високи експортни прогнози за Русия

Рекордните световни запаси от пшеница оказват натиск върху пазара – дори ако половината от тях се намират в Китай и 10% - в Индия. И двете страни очакват огромни реколти.

Министерство на земеделието на САЩ повиши окончателно световните запаси от пшеница до рекордните 316,1 млн. тона. Водещите консултантски компании преразгледаха прогнозата за реколтата от пшеница в Русия за тази година и отслабиха опасенията си по повод последствията от сухата пролет. Поради това консултантска компания IKAR повиши своята оценка за руския износ на пшеница за 2020/2021 с 1 млн. тона до 35 млн. тона.

Съвсем неотдавна експортните цени също се понижиха в двете страни, макар на практика пшеница от старата реколта да няма. В частност, в Русия складовете са почти напълно празни. Поради това страната отново ще разчита на експортни квоти в новия сезон, за да има възможност по-добре да регулира износа и цените на пшеницата и хляба на руския вътрешен пазар.

Пшеницата в Силистренско - с близо 40% по-ниски добиви

По тази причина руснаците също така искат да увеличат държавните запаси през следващата година, което ще дръпне част от пшеницата от експортните пазари.

Колко голяма ще бъде реколтата на Русия?

Цените на пшеницата в Русия неотдавна се понижиха. Консултантската компания „СовЭкон“ съобщи, че руската пшеница с 12,5% протеин, която бе натоварена на пристанищата на Черно море, е била продадена за 205 долара на тон в края на миналата седмица.

В американския доклад се споменават по-добрите условия за жътва в Русия, но не е променена прогнозата за очакваната реколта. От друга страна обаче, руски анализатори повишиха прогнозата за реколтата на страната си заради по-благоприятни климатични условия. „СовЭкон“ добавя, че с пролетната пшеница са засети повече площи – 12,4 млн. ха (за сравнение, 11,9 млн. ха през 2019 г.).

Европейският износ

Доскоро европейският износ на пшеница вървеше много добре и поддържаше цените на вътрешния пазар – дори когато устойчивото евро оказваше натиск.

До 14 юни европейците са изнесли общо около 34,8 млн. тона пшеница. Това е с 13,4 милиона тона, или 62% повече в сравнение с миналата година.

Най-големият износител е Франция с 11,8 млн. тона, следвана от Румъния с 5,2 млн. тона. Германия изнася 4,6 млн. тона, а Полша - 3,1 млн. тона. Основните вносители на европейска пшеница са Алжир, Саудитска Арабия, Мароко, Египет и Китай.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Субсидиите държат земеделието ни живо

Пшеницата почерня на места

Предимствата на рапицата не са за подценяване