Днес и утре в Брюксел ще заседава Съвета по земеделие и рибарство.  Той ще бъде председателстван от датския министър на земеделието, храните и рибарството. Комисарите Мария Даманаки и Дачиан Чолош ще представляват Европейската комисия на срещата. Във вторник щше бъдат разгледани въпросиите от областта на земеделието. На работен обяд във вторник, министрите ще обсъдят въпроси, свързани с реформата на ОСП, свързани с 1-ви и 2-ри стълб.

 

Опростяването на реформата на Общата селскостопанска политика ще бъде един от основните разглеждани въпроси.

 

След отчетите от всяка държава-членка, в които се призовава за опростяване и писмено обяснение от комисията за различните елементи на опростяване в предложенията за реформи, ще бъде поискано обсъждане.

 

Комисарят Дачиан Чолош ще представи новите европейски партньорства за иновации, започнали на 29 февруари. Това цели да се осигури работна синхронизация между селското стопанство, био-икономиката, науката, и други сектори в ЕС, на национално и регионално ниво.

 

В рамките на Съвета Португалия ще поиска обсъждане влиянието на сушата върху селското стопанство. Латвия ще привлече вниманието на наложената от Русия забрана на вноса на живи свине от ЕС след проблемите, наблюдавани с вируса на Шмаленберг.