Заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев участва в дискусия на земеделските министри на Европейския съюз за настоящата кризисна ситуация в селскостопанския сектор.

 „Оценяваме предприетите действия от страна на ЕК в отговор на притесненията на земеделския сектор от увеличените изисквания“, заяви  заместник-министър Стратев. Той допълни, че предложението за изменение на Регламента за Стратегическите планове е стъпка в положителна посока. 

Важен е балансът между поддържането на икономическа, социална и екологична устойчивост на земеделието в ЕС“, добави заместник-министърът. Според него предвидените промени в стандартите ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8 удовлетворяват интересите на българските земеделски производители. 

Относно ДЗЕС 6 България е защитила позицията, че Комисията трябва да даде възможност всяка страна в ЕС да използва агротехнически похвати и действия за спазването на стандарта. Смисълът е той да бъде може да бъде възможен за изпълнение, но и да има принос в опазването на почвения потенциал. 

Стратев добави, че България напълно подкрепя идеята за освобождаване на биологичните фермери от изискванията на стандарти ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8. Страната ни ще настоява същия подход да се приложи и за ДЗЕС 4 и ДЗЕС 6

„Приветстваме изготвянето на подробен анализ на сложността на правилата за земеделските стопани“, поясни заместник-министър Стратев. 

Той обясни, че е нужно да продължат усилията за подобряване позицията на фермерите във веригата за доставки. В тази връзка заместник-министърът изрази подкрепата на страната ни към предложенията на Комисията за краткосрочни, средносрочни и дългосрочни действия за коригиране на задълбочаващите се дисбаланси и за подобряване на позицията на земеделските стопани във веригата, както и за тяхната защита срещу нелоялни търговски практики. „За нас е изключително важно по-нататъшното укрепване на икономическите организации на производителите“, категоричен бе той. 

Заместник-министър Стратев участва и в среща на министрите на земеделието на държавите от Вишеградската четворка, България, Румъния, Словения и Хърватска в рамките на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел. 


За България е приоритет да продължи работата по опростяване на изискванията за фермерите”, изтъкна зам.-министър Стратев. 


България подкрепи предложението на Унгарското председателство за приемане на заключения относно бъдещето на ОСП. 


В преговорите за бъдещата селскостопанска политика на ЕС, за България приоритетен остава въпроса за изравняване нивата на директните плащания в ЕС.