Министерството на земеделието обяви старт на целеви прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014 - 2020 г. специално за животновъди.

До 31 март: Всички прасета във фамилни ферми с ушни марки

Общият размер на средствата, които може да бъдат предоставени по процедурата за всички одобрени проектни предложения, е над 11,7 млн. лв. 

Крайният срок за подаване на проектни предложения е на 15 май тази година.

Министерство на земеделието: От днес стартира целеви прием на проектни предложения по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014 - 2020 г.

От ведомството подчертаха, че във връзка с установените в страната през последните години огнища на силно заразни болести по дребните преживни животни, свинете и птиците, подмярката е насочена към сектор „Животновъдство“ с цел повишаване на биосигурността. 

По този начин ще се предостави възможност на малките свиневъдни, птицевъдни, козевъдни и овцевъдни стопанства да преодолеят неблагоприятните икономически последици. 

Общият размер на финансовата помощ за един кандидат е 15 хил. евро. Помощта се предоставя за максимален срок от пет години при условие, че представеният към проектното предложение бизнес план е изпълнен коректно.

Решено: По новия прием на подмярка 6.3 животновъдите не доказват доходи

Проектните предложения се подават от кандидатите чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата 2020 (ИСУН).

Кандидатите могат да се възползват от услугите на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), която ще им окаже безвъзмездна подкрепа при подготовката на документите, необходими за участие в подмярката.