Изненадващо Държавен фонд Земеделие ( ДФЗ ) спря приемът на проекти за земеделска техника по мярка 121, който беше отворен на 21 Ноември и трябваше да приключи на 22 Декември научи Фермер.БГ от източници в ДФЗ.

 
Месеци наред от ДФЗ обясняваха  как най-атрактивната мярка ще бъде отново отворена и колко много пари ще има за нови машини, а сега се оказва, че от Брюксел са разрешили прехвърлянето на средства от по-непривлекателни мерки, но от парите ще могат да се възползват единствено млади фермери.
 

Преди да бъде затворена мярката в ДФЗ висяха 800 проекта на млади фермери за техника, за които нямаше финансиране. Сега от Брюксел са казали, че първо трябва да бъдат платени тези 800 бройки и ако останат пари, което е малко вероятно, да се организира прием на проекти, който ДФЗ вече стартира.

 

Това означава, че за тези около две седмици Фондът е приел проекти, които най-вероятно няма да могат да бъдат финансирани.

 

В късния следобед ДФЗ публикува на своята страница, следната информация :

"Поради възникналите многобройни въпроси от страна на бенефициенти, от 6 декември 2011 се прекратява приемът на заявления за подпомагане на кандидати, вече изпълняващи проекти по мерки 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. След изготвяне и одобряване на индикативния график за прием на заявления за подпомагане през 2012 г. от МЗХ, ще бъде отворен нов прием за тази група кандидати, като вече подадените заявления за подпомагане ще бъдат прехвърлени, а редът на подаване - запазен.

До 21.12.2011г. продължава и приемът на инвестиционни предложения в сектор „Плодове и зеленчуци”.