Системата за електронни услуги (СЕУ) към последния ден на януари работи с пълния набор от функционалности, увериха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

В индивидуалните профили на кандидатите, в меню „Географска карта“ е добавен и функционален слой с декларираните парцели за Кампания 2021. От ДФЗ подчертават, че първо трябва да сте влезли с потребителското си име.

Към настоящия момент в системата поетапно се зареждат и данните, предоставени от Министерството на земеделието от цифровата орто-фото карта, изготвена по самолетно заснемане от 2021 г.

Преди повече от две седмици читатели на Агри.БГ сигнализираха, че нямат достъп до СЕУ. Тогава от Фонда ни бе отговорено, че се въвеждат нови функционалности и се прави извънредна профилактика на хардуерната инфраструктура. Затова е възможно системата да бъде временно недостъпна.

След месец се очаква да започне Кампания 2022 за подаване на заявления за директните плащания. За сравнение миналата година тя тръгна онлайн на 8 март 2021 г. Тогава земеделските стопани вече можеха да очертават площите си в СЕУ съгласно Заповед на изпълнителния директор на Фонда.