Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане проект на заповед, с която се утвърждава Методиката по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР за заявления, подадени през Кампания 2021.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

От ресорното министерство припомнят, че през 2021 г. е извършена промяна в ПРСР 2014-2020 г. и в Наредба № 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10. Предвидени са възможности за по-кратки ангажименти и са променени изискванията по направления „Контрол на почвената ерозия“ и „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“.

С настоящия проект на заповед се уреждат възможностите на ДФЗ да намали отчасти подпомагането, ако установи неспазване на поетите ангажименти или други задължения от бенефициентите, съответно да не предостави финансова помощ при определяне на плащанията за Кампания 2021 г. 

При определяне на процентните намаления са взети предвид получените данни от Разплащателната агенция за резултатите от контрола по мярка 10 през предходните две кампании. 

Предвижда се заповедта да се прилага за предстоящи годишни плащания по Кампания 2021, като са актуализирани текстовете, с които може да се намалят субсидиите при неспазване на повече от едно изискване по управление. 

Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство

 

По това направление е налице увеличение на нарушенията с 19% (от 215 на 256 на брой). Не се спазва изискването да се представя писмено разрешение от съответната развъдна организация или от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) за клане или продажба на всяко животно, подпомагано по реда на Наредба № 7 от 2015 г. Именно заради по-високия дял на констатирани неспазвания се налага промяна в системата на намаления.

Затревяване на междуредията на лозята и трайните насаждения

 

По отношение на тази дейност по направление „Контрол на почвената ерозия“ са направени допълнения в Наредба № 7 относно поддържането на нисък тревостой и вътрешноредовото окопаване на допустимите насаждения с допустимите земеделски култури. Това изменение намира отражение и в методиката. 

Противоерозионни мероприятия в обработваеми земи

 

Едно от измененията на Наредба № 7 от 2015 г. е изискването за създаване и поддържане на буферни ивици с медоносна тревна растителност. Тези допълнения на дейностите също са отразени в методиката. В представените планове трябва да бъдат посочени номерата на заявените парцели по дейността, периодът на извършване на агротехническите мероприятия, както и използваните медоносни растения. 

Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)

 

Статистиката тук сочи, че няма ръст на нарушенията. От друга страна обаче, от Министерството на околната среда и водите настояват за краткосрочни мерки за подобряване на пасищните екосистеми в националните паркове. Затова Управляващият орган на ПРСР допълва както изискванията за управления по направлението, така и базовите изисквания.

Въз основа на направените актуализации е преизчислена максималната процентна стойност, с която може да се намали сумата при неспазване на повече от едно изискване по управление. 

Вижте таблицата с процентите на намаление по различните направления на мярка 10 ТУК.

По отношение на ангажиментите, изпълнявани по останалите направления от мярка 10, се запазват правилата от предходните кампании, уточняват от земеделското министерство. Ако все пак имате писмени предложения и коментари по така предложените промени може да ги изпратите до 28 февруари на [email protected].