Започна изплащането на сумите за дезинфекция на стопаните в Хасковско, които доброволно са заклали прасетата си. Това каза на последното заседание на Областната епизоотична комисия д-р Георги Илиев – директор на Областната дирекция по безопасност на храните, цитиран от пресцентъра Областна администрация – Хасково.

Тревога: Чумата по свинете се разгръща в Родопите

В региона все още няма случай на заразено животно – нито домашно, нито диво. Доброволно стопаните са заклали 2739 прасета в задните си дворове. Те са подали общо 1341 заявления за изплащането на обещаните 300 лв.

Към момента са дадени 23 400 лв. за почистване и дезинфекция на 78 стопани. По график изплащането започна от община Минерални бани. Следват общините Тополовград и Симеоновград. Последно ще бъдат общините Хасково и Димитровград.

БАБХ: „Държим да има обществен контрол, защото тук става въпрос за обезщетяване за нерегистрирани животни и хората от самите села, най-вече кметовете им, знаят кои стопанин отглеждат прасета.“

Издават се разрешителни за индивидуален лов на диви прасета, но той все още е много слаб. Причината е, че по полето все още има храна и прасетата не отиват до хранилките. 

„Предстои да се вземе решение от Парламента за удължаване на ловния сезон до март, за да може популацията да се намали през зимата,“ припомни инж. Любомир Илиев – директор на Държавно горско стопанство.

Междувременно продължава почистването и дезинфекцирането на 20-километровата зона преди граничните пунктове с Турция и Гърция, които се намират в Хасковска област. Превантивната мярка срещу чумата по свинете се прилага около контролно-пропускателните пунктове „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко войвода“.

Вече е започнало и монтирането на 35 информационни табели по главните пътни артерии, на входовете от двете южни съседки и по магистралните отбивки.

Служителите на полицията и Агенцията по храните правят постоянни проверки за нелегално свинско месо по магазините. 24-часов е и контролът в двете кланици в Хасковска област, увериха санитарните власти.   

Текат и информационни кампании във връзка със заболяването на територията на цялата страна. На 5 септември е планирана среща в град Мездра, на която да се припомнят изискванията за биосигурност в животновъдните обекти за отглеждане на свине, информират от Общината.

В заседателната зала на ул. „Христо Ботев“ 27 от 11 часа са поканени кметове, кметски наместници и стопани с прасета тип заден двор. Лектор ще бъде доц. д-р Чавдар Филипов от Лесотехническия университет в София, който ще поговори повече за вируса и предприетите мерки.

Всички новини по темата вижте ТУК.