Народното събрание ще направи нов опит за промяна на Закона за лова и опазването на дивеча. Целта е да се улесни отстрела на диви свине като мярка за ограничаване и ликвидиране на Африканската чума по свинете (АЧС) у нас.

Заради чумата: Нов ремонт на Закона за лова

На своето първо заседание след лятната ваканция парламентарната Комисия по земеделие ще разгледа утре, 3 септември, проект за промяна в закона, внесен от депутата Александър Сабанов и група народни представители.

Идеята е законът да упълномощи министъра на земеделието, храните и горите да променя сроковете за ловуване на някои видове дивеч в зависимост от обстановка.

Сега всяка промяна в датите за разрешения отстрел трябва да се внася за одобрение в парламента, като промяна в закона.

Проектът предвижда министърът на земеделието да съгласува промените в сроковете за ловуване с министъра на околната среда и водите, така че да се постига баланс между опазването на природните ресурси и мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните.

Законопроектът не е свързан с допълнителни разходи от държавния бюджет, а целта му е единствено да се ограничат стопанските загуби от Африканската чума и евентуално от други опасни заболявания по животните.

Това е втори опит да се дадат повече правомощия на министъра на земеделието за определяне на периодите за различните видове лов. Предишният беше през лятото на миналата година, но тогава не получи необходимата подкрепа от народните представители.

Обичайно законът за групов отстрел на дива свиня у нас започва последния уикенд на септември и продължава до средата на януари.

Всички новини по темата вижте ТУК.