Нова положителна проба за чума при мъртво диво прасе е установена в област Смолян, съобщиха на провеждащото се днес заседание на Областната епизоотична комисия.

В парламента: Ще улеснят ли отстрела на диви свине срещу АЧС?

Пробата е взета от трупа на глиган, намерен в района на село Михалково, община Девин, съобщи БТА. Всички установени досега случаи на АЧС в област Смолян са при открити мъртви животни.

„Пробите от отстреляните диви прасета досега са отрицателни", уточниха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Предстои да се издаде заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обявяване на инфектирана зона с радиус 8 км около мястото на откритото мъртво животно в района на село Михалково, съобщиха от комисията. 

„Мъртвият глиган е намерен от турист в опашката на язовир „Въча“, каза зам.-областният управител Владимир Гърбелов.

Регистрираните по-рано огнища на АЧС в Смолянска област бяха край село Змеица, община Доспат, в района на Държавно ловно стопанство „Извора" край Девин и близо до село Забърдо, община Чепеларе.

Областната дирекция по безопасност на храните е започнала изплащане на обезщетенията на стопаните, които доброволно са заклали прасетата в от „задния двор".

Общо 264 заявления за обезщетения са постъпили в областта. Досега са изплатени сумите в брой на 29 стопани. Предстои в следващите дни да бъдат преведени по банков път и останалите обезщетения на 235 собственици на домашни прасета в областта.

През миналата седмица са отстреляни 17 глигана с разрешителни за индивидуален лов, показват данни на Областната епизоотична комисия. Внесено е предложение сезонът за групов лов за диви прасета да започне по-рано - от 15 септември, вместо в края на месеца, но все още няма разрешение за това.

Всички новини по темата вижте ТУК.