„Ръжево Конаре… Déjà vu”, пише във фейсбук зеленчукопроизводителката от Ръжево Конаре Гюрга Дарджонова, малко след като в района се изсипа опустошителна градушка.

Вижте новите ставки по остатъка от украинската помощ

Преди две години производителите в община Калояново бяха силно засегнати от същото природно бедствие, като ледените късове тогава бяха оприличени на камъни. Такива изглеждат и на снимките, публикувани от Гюрга, след последната градушка в района.

„На 14 юли, около 11 часа започна всичко. Валежът беше различен в двата края на Ръжево Конаре. Нашите площи със салати не са засегнати, но в другия край на селото са нанесени много щети. Имаше противоградови ракети, чуха се, но въпреки тях градушката бе много сериозна и продължи между 5 и 10 минути, дава информация пред Агри.БГ Дарджонова.

По думите й много площи с пипер са унищожени, както и около 150 дка домати, а и други култури, отглеждани на открито. Някои земеделци, живеещи в съседни села, дори не са разбрали за разрушителния валеж, чак когато са посетили стопанствата си, са били шокирани от апокалиптичната гледка.

Колаж: Гюрга Дарджонова/ фейсбук

След неблагоприятно природно явление по протокол следва процедурата по огледи на щетите, подаване на декларации, оценки и евентуално получаване на обезщетение, ако продукцията е напълно унищожена. Безброй пъти и с безброй доводи е доказвано, че дали щетите са 70-80 или 100% в момента на огледите, ефектът за производителите е един и същ накрая.

„Дори и да оцелее коренът на насаждението или част от стеблото, то вече е уязвимо, компрометирано и подвластно на неблагоприятни явления. Много често растението заболява и така и не дава повече реколта нито се възстановява. Това не беше отчетено при предишното масово унищожение от градушка в района, коледите се надяват, че този път няма да е така. Всички се надяваме, нищо, че не сме засегнати сега, съчувстваме и подкрепяме колегите, утре може да сме ние”, казва още Гюрга.

Не само фермерите в Ръжево Конаре са пострадали от бурята на 14 юли. По-късно през деня градушка удря и района на Смолян. Според публикации в медиите и социалните мрежи в селата Рудозем и Бреза ледените късове са били с размера на орех.

През изминалите дни невиждана буря се развихри във Франция, Германия, Алпийския регион и на Балканския полуостров. „Тя бе проследена в пет държави като по изчисления се разпростря на над 1200 км. и се разсея в Черно море. Бурята доведе и до рекордни градушки с невиждани размери от 13-14 см. в Словения”, съобщава meteobalkans.com