40 минути не градушка, а камъни валяха снощи. Това разказа във видео, публикувано във Фейсбук производителят от Пловдивско Рангел Вълев, който заедно със свои колеги снима погрома на полето край село Ръжево Конаре след като обилна градушка смаза селата в Пловдивско в събота вечерта.

"2500 дка насаждения са съсипани", обясни Вълев във видеото.

"Не знаят какво е този къртовски труд! Какво да правим сега? Да лягаме и да умираме ли?", пита човекът в емоционалното видео, в което гневът и отчаянието на стопаните не може да се предаде с думи. 

"За първи път виждам подобно нещо, досега не бях свидетел на такава градушка и толкова дълго време. Коли със счупени прозорци, наводнение на главния път и закъсали коли и бусове, покривите, разбити керемиди, колекторите, посевите...", каза кметът на село Белозем в община Раковски Виолета Петрова, цитирана от БНР.

И други видеоклипове се появиха в мрежата.

Подобно е било и положението в село Шишманци, както и в Раковски.

В събота са изстреляни 82 ракети, но за около час, между 19 и 20 часа е имало забрана и така голяма клетка над Ръжево Конаре е останала необработена, уточниха от командния пункт на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в Голям Чардак, информира националното радио. Въздушното пространство е трябвало да бъде свободно и затова са ни затворили нас, каза Георги Михайлов от регионалната дирекция.

На този етап не е ясно каква е била причината за налагането на временна забрана за изстрелване на противоградови ракети.