Деветият Национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се проведе под надслов „Зърнопроизводството – реалност и възможности в новия програмен период след 2020 г.“

Основен фокус на събитието бяха бъдещите перспективи в сектор “Зърнопроизводство”, както и новата Обща селскостопанска политика (ОСП) в периода 2021-2027 г.

Новата ОСП: Размисли и страсти сред фермерите


“Изпращаме една тежка стопанска година и въпреки това успяхме да запазим престижа в световните класации. Страната ни се класира на 10-то място по износ на света, с над 1 млрд. долара, което е 25% от целия износ на страната ни. Това се постига с много труд. Развиваме бизнеса си далновидно и с грижа за бъдещите поколения. През годините доказахме, че сме устойчив сектор, който се движи по правилата на лоялната конкуренция”, каза Костадинов.

Официални гости на събитието бяха земеделският министър Десислава Танева, зам.-министър Вергиния Кръстева, изп.-директор на Държавен фонд “Земеделие” Васил Грудев, представители от ЕК, както и експерти от България и чужбина, неправителствени организации и компании, свързани със сектор Зърнопроизводство.

"Зърнопроизводството е изключително експортно ориентиран отрасъл. Искам да похваля сектора във връзка с това, на какво място ни отреждат спрямо световните сили. За 2018 г. износът на зърнено-житни е на стойност общо 3 млрд. 141 хил. лева или 37,3% от общия износ на селскостопански стоки в България. Това са цифрите, които показват вашата работа и като производители и като търговци", отчете Десислава Танева.

Националният агро семинар се утвърди през годините като своеобразна арена за представяне на най-иновативните решения в зърнопроизводството, както и за обмен на идеи между зърнопроизводители, компании и научни изследователи. Форумът се превърна в емблема на НАЗ и заслужено е признат за водещо престижно събитие в сектора. 

Защо фермерите спряха Закона за борба с градушките?
 
В рамките на събитието бе връчена и стипендията „Иван Генчев Танев“, в памет на уважавания зърнопроизводител от Тракийския съюз и в знак на признателност за неговите изключителни заслуги за развитието и дейността на НАЗ. След конкурс, стипендията спечели Веселин Златев от Аграрния университет в Пловдив. Младежът има бакалавърска степен “Растителна защита” от АУ-Пловдив, като сега ще продължи в това направление и за магистър. 


 
Пред камерата на Агри.БГ Костадин Костадинов обобщи каква е равносметката за изминаващата година.

"Пъстра и тежка година. Трудни пазари и продажби. Но има достатъчно количество произведено зърно. Износът върви. Все още не е приключила годината. Да се надяваме, че нещата ще се развият в добър план. Нашите стоки са борсови, които зависят от цените в Европа, САЩ и т.н.", сподели Костадинов.

Законът за земята: Думата имат зърнопроизводителите

 Георги Радев, зам.-председател на УС на НАЗ добави:

"За щастие нещата започнаха да се подобряват, защото, както в повечето региони, така и в нашия засушаването беше страшно. Всички знаем, че подготовката за пролетните култури е желателно да става веднага след ожънването, но при нас беше толкова сухо. Абсолютно никаква възможност нямахме за оран веднага след жътвата. Имаме колеги, които все още орат - аз съм един от тях за съжаление. Трудно е с малки машини, със старата техника да се обработва земя в такива условия. За щастие повечето от нас са си закупили по-големи машини, с по-големи конски сили, с по-големи възможности, които дават възможност, колкото ни позволява времето да работим все пак. Трудно е, но надявам се с тези дъждове, които паднаха - около 40-50 л. нещата да се подобрят, да спасим положението", обясни Радев.

Надеждите за бъдещето сред членовете на НАЗ са оптимистични.

"Надяваме се на промяна в следващия програмен период. Надяваме се да го няма това разделение на сектори. Да спрем да бъдем черната овца в българското селско стопанство. Реално парите, които влизат при нас, те са инвестирани, те са похарчени в България. Това са данъци, които влизат в държавата. Вие виждате колко голямо количество данъци плащат зърнопроизводителите. Ние сме работещ отрасъл, с голямо количество продадено зърно, изнесено. Това са ДДС, данък печалба, които влизат в хазната. Така че всеки един инвестиран лев в селското стопанство има възвращаемост", сподели Илия Проданов, зам.-председател на УС на НАЗ.


Илия Проданов, Людмил Работов и Георги Радев отправиха своите пожелания към колегите си за предстоящата 2020 година.

Илия Проданов:
Пожелавам здраве на всички колеги. Една добра реколта, едни добри цени и един добър диалог с Европа и с държавата.

 

Людмил Работов:

Най-вече да сме здрави, да има валежи и да има повече усмивки от всички хора около нас.

 

Георги Радев:
Ако ви кажа стандартни неща - да е плодородна, да е топла, да е...това всички го знаят. Аз ще ви кажа друго - най-важното е всички да сме здрави! Когато човек е здрав има сила и желание да постигне всичко. Ако човек иска да постигне всичко, значи той успява. Българите сме толкова упорит народ и сме го доказали в годините назад, че няма нещо, което да сме го започнали и да не сме го довършили. Само здраве и късмет. Имаме ли късмет и здраве - това е, друго не ни трябва.

 

семинар на НАЗ 2019