Сушата няма да се отрази нито на количеството, нито на качеството на реколтата от пшеница. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред БНТ.

Добруджа: Дъжд за пшеницата, глътка въздух за фермерите!

Най-големи щети от есенниците има при рапицата, като към момента те са едва 2,08% от общите площи, засяти с културата. Най-сериозно пострадали са кайсиевите насаждения, при които 31% от площите на регистрирани земеделски производители са 100% пропаднали от измръзване.

"Имаме подадени 235 заявления за щети, за суша имаме само един блок с пшеница от Варна. За североизточна България са най-много тези протоколи", поясни Министърът.

Не се изкореняват розови насаждения, отрече Танева.

Първите полета ще започнат беритбата още тази неделя. Кампанията ще бъде тежка поради ниските цени, наличните запаси от предходната кампания и свитите пазари, заради пандемията, но розобер ще има. Изискванията на приетия в началото на годината Закон за маслодайната роза ще бъдат изпълнени още този сезон, за да могат да се регистрират производителите и насажденията, заяви Министърът. Така, според нея, ще бъде премахнато едно звено от прекупвачи.

Министерството на земеделието е поело ангажимент за осигуряване на достъп на сезонни работници за прибиране на реколтата и за компенсации за цялото земеделско производство чрез подкрепа на доходите на стопаните. Това ще стане чрез включване в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на компенсаторна Мярка Ковид-19, която да използва неусвоения бюджет. Предложението на България за тази мярка е прието от Европейската комисия (ЕК), като в момента върви дебат какъв да бъде размерът ѝ, каза още Танева.

В края на май вероятно ще има яснота как ще бъде програмирана мярката, допълни Министърът. Подкрепата на фермерите ще бъде предложена след реколтната година, когато ще има яснота каква е загубата в доходите.

Тя отрече да има повишение на цените на основните хранителни продукти. Според нея, великденската трапеза тази година ни е струвала толкова, колкото би ни струвала и ако нямаше пандемия от коронавирус Ковид-19. Имало е данни за покачване на цените само в първите дни, когато се отбелязваше и нарушение на доставките в България и в Европейския съюз.

Танева отказа да се ангажира със защита на предложението за намаляване на ДДС на земеделските стоки, тъй като приходите в държавата трябва да са гарантирани.

"В разгара на пандемията валят искания за финансови облекчения, но много по-рядко има предложения как да бъдат акумулирани тези средства", заяви Министърът.

Върви активна комуникация между производители и търговски вериги и вече има нови сключени договори между двете страни, обяви Танева.