Кризата с коронавируса породи трудности както в прякото земеделско производство, така и на зърнените пазари. Увеличиха се факторите, които влияят върху търговията и тя на практика е непредсказуема, категорични са стопаните от Добричка област.

Оптимизъм сред зърнопроизводителите

Погледите на производителите сега са насочени към една наистина капризна култура – маслодайната рапица, в очакване на добра реколта и съответно на добра цена. 

През годините интересът към рапицата беше диктуван както от пазарните нива, така и от благоприятните към даден момент климатични условия, които позволиха високи добиви. Това е културата, която носи първите „свежи” доходи, бързо освобождава площите и подготвя фермерите за „бялата” жътва. Именно затова рапицата не бива да излиза от сеитбооборота на стопанствата.  

До 330 000 дка достигнаха посевите с рапица в Добричка област през последното десетилетие. През есента на 2019 г., опарени от няколко провала и разоравания на посеви, стопаните се осмелиха да засеят едва 29 000 дка с маслодайната култура.

Спадът е повече от 10 пъти.

Година по-рано площите с рапица в Добруджа бяха 180 000 дка, като 60 000 дка от тях пропаднаха заради сушата. Посевите в региона се движат право пропорционално на европейските тенденции. В момента анализаторите посочват, че производството на рапица в ЕС ще бъде най-ниско за последните 12 години.

В момента рапицата е една от културите, които се развиват много добре в Добруджа. Условията са подходящи, изведени са необходимите растително-защитни мероприятия, извършени са нужните подхранвания с бор, цинк, магнезий, сяра, манган, разказва Тодор Тодоров, представител на фирма за торове за Североизточна България.

„Дано и пазарът да отговори на очакванията на фермерите и те да получат добра цена”, допълва експертът.

Компании в бранша отчитат положително движение на цените на борсите.

Цената на рапицата прескочи нивото от 365 евро за тон, а прогнозите сочат, че през май тази година ще доближи 380 евро за тон.

Надеждите на земеделските стопани, които заложиха рапица в полетата си, са за добра търговия, с която да успеят да спасят отчасти приходите си при очертаващата се трудна година за пшеницата.

За пореден сезон хлебното жито ще бъде културата, която ще донесе загуби за стопаните от Добруджа. През 2018/2019 г. добивите от пшеница не бяха удовлетворяващи на фона на натрупаните разходи за производство и растително-защитни мероприятия.