След поредица от молебени за дъжд, отслужени в Добричка област, природата се смили и дари земята с така дългоочакваните валежи.

Суша: Пшенични полета се превръщат в пустиня

„Падналите дъждове са като мехлем за културите!” – така земеделските стопани от Добруджа обобщават ситуацията. Общо 1,245 млн. дка са площите с житни култури в областта. 

Сумарните валежи през последните дни възлизат на 35 литра на кв. м. Те идват в критичен момент за пшеницата, която пожълтя заради продължителното засушаване.

„За някои посеви вече е късно, тъй като има отпаднали братя и те не могат да се възстановят”, коментира агрономът Светослав Василев, който се грижи за 16 000 дка в общините Шабла и Каварна.

„Все още има землища в крайморския регион, в които няма дъждове и там състоянието на житните култури е критично. В тези полета изобщо няма да се жъне”, добавя земеделецът и уточнява, че от септември до първите дни на май в крайморските общини не е валял нито дъжд, нито сняг. 

Има надежда за реколтата от пшеница, влагата вече е на дълбочина 25 см, но добивите няма да са очакваните, обобщава Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. В Шабла и Каварна има вероятност за разораване на площи с пшеница.

Падналите валежи правят възможно презасяването им с пролетни култури.

Проблемите при пшеницата започват още от сеитбата, смята селекционерът проф. Николай Ценов.

„Имахме два пъти по-малко валежи от нормалното. Заради топлата зима с температури 5 градуса над средните, имахме изпарения на влага. Това доведе до критично състояние на есенниците”, допълни ученият. Сланите през март и април допълнително изсушават и изтеглят влагата от листата.

„Добивът се редуцираше с всеки изминал ден, с всеки час. Много от фермерите се отказаха да разорават площи, тъй като ако се изоре, ще се извади почвената влага”, обобщи селекционерът.

В момента пшеницата е във фаза вретенене и изисква повече влага, за да протекат нормално процесите и да изкласи.

„Не върви да оставим основната култура на житницата на България без грижи в този момент”, категоричен е още проф. Ценов. Според него стопаните могат да заложат на биостимулатор или листен тор, с който да противодействат на стреса

Последните години показват, че сушата става все по-сериозна в Добруджа. „Земеделските стопани загърбиха българската селекция и това е грешка. Те трябва да имат на полетата си сортове, които са подготвени за такива условия. Пак ще има загуби, но те ще бъдат значително по-малки”, коментира проф. Ценов. 

Ученият обобщи, че сортът е сред основните три фактора, които влияят върху състоянието на пшеницата в момента.

„Останалите причини са прекалено гъстата сеитба през есента – грешка, която беше масова в Добричка област. Другата е пренасищането с азотни торове, въпреки че беше ясно, че годината ще бъде суха”, посочи специалистът. 

Проф. Николай Ценов е автор е на над 60 сорта пшеница в Добруджанския земеделски институт, в който преминават 30 години от професионалния му път. В момента работи в селекционна компания в Добрич.