Във връзка с новата политика на работа на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) и поетите ангажименти на ръководството за даване на точност, яснота и спазване на съответните графици на плащане, фондът информира земеделските стопани кога да очакват постъпление по съответните схеми и мерки през следващите 6 месеца.

Индикативен график 2020 за директните плащания по дати в аванс

Изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев обяви индикативния график за предстоящите оторизации по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2019, които ще бъдат извършени. Графикът е публикуван на страницата на Разплащателната агенция.

Първото плащане за тази година ще бъде направена на 31 януари, когато ще се преведе втори транш по преходната национална помощ за говеда, необвързана с производството, обяви Грудев.

През месец февруари ще започнат плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“. На 21 февруари бенефициентите може да очакват финансовото подпомагане в двете направления – за пасторализъм и редки местни породи. За сравнение през 2019 г. плащанията стартираха на 22 април. Това означава, че тази година субсидията ще се изплати с около 2 месеца по-рано, съобщи Грудев.

Тютюнопроизводителите също ще получат субсидиите си с два месеца по-рано от миналата година. Средствата ще им бъдат преведени на 20 февруари, допълни Грудев.

Най-чаканите плащания са свързани със схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци”. Преводите по 8-те направления ще бъдат разположени поетапно във времето между 13 март и 20 март 2020 г. – с половин месец по-рано от миналата година, информира Грудев. 

Той припомни, че до края на януари стопаните доказват с документи произведената и реализирана продукция. Изпълнителният директор на фонда призова бенефициентите да бъдат коректни при отчитането на документите по схемата.

На 23 март ще бъдат наредени средствата по Схемата за преразпределително плащане (СПП). Индикативният бюджет е 109 млн. лв. Плащането ще бъде направено с 15 дни по-рано спрямо миналата година, заяви Грудев.

За 17 април е планирана схемата за зелени директни плащания, чиито бюджет е 467 млн. лева.

Грудев обърна внимание, че плащанията по двете схеми – преразпределително и зелени директни плащания, ще бъдат извършени въз основа на окончателния слой „Площи, допустими за подпомагане“. Останалите направления по мярка 10 „Агроекология и климат“, които ще започнат от 1 април и ще продължат до 20 април, също ще бъдат направени на база окончателния слой.

Плащанията по „Натура-2000” и Рамковата директива за водите” ще започнат от 4 май. Те ще бъдат изтеглени с 13 дни по-рано спрямо 2019г.

Субсидиите за протеинови култури са заложени в графика за 8 май, а плащането за памук - за 10 май.

Едно от най-важните плащания е по мярка 11 за биологично производство. Очакванията са средствата да бъдат оторизирани от 20 май, обяви Грудев. Той подчерта, че това може да стане само при условие, че към 31 март регистърът на биопроизводителите, поддържан от МЗХГ, е наличен на 100% и функционира. Така ще може да се направят проверки преди началото на плащането от една страна, а от друга – ще се спази поетия към ЕК ангажимент.

В средата на месец май ще се осъществят и окончателните плащания по НР1 и НР2, които ДФЗ авансово разплати през ноември 2019 г.

Окончателните плащания по СЕПП ще са в периода 1–5 юни, а тези за младите земеделски стопани – на 10 юни. Дребни земеделски производители ще получат субсидиите си на 20 юни, каза още Грудев.