Разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) засега е ограничено на територията на източноевропейските страни, като в последно време не са регистрирани нови случаи в Западна Европа.

Уловка: Помощта от 300 лв. върви с отказ от прасета за 1 година напред

В източната част на континента обаче са обявени стотици нови случаи, а опасната инфекция е открита в десет страни - Естония, Унгария, Полша, България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Сърбия и Украйна.

Това показват данните от Информационната система на ЕС за обявяване на някои опасни болести по животните (ADNS), цитирани от д-р Силвия Пеева от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към аграрното министерство. 

През третата седмица на август в европейската система са регистрирани 132 огнища на АЧС при домашни свине и 127 случая на инфекцията в дивата природа. 

Д-р Силвия Пеева: „В нашата страна са регистрирани 9 първични случая на заболяването АЧС при диви свине. В съседна Румъния за една седмица са обявени 118 огнища при домашни свине и 17 случая при диви. От началото на годината до днешна дата огнищата наброяват над 970.“

Вирусът на Африканската чума достигна и територията на Сърбия. Там са регистрирани четири огнища при домашни свине в район близо до Белград. 

В Словакия огнищата на АЧС все още са локализирани само в една област, но освен при домашни прасета има обявени нови случаи и при диви свине. 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви днес, че лабораторни тестове са потвърдили заразата при диво прасе в Русенско.

Източник: БАБХ

Новият първичен случай на болестта е регистриран на 26 август на територията на ловно-стопански район „Тръстеник“ и е с географски координати N 43.66102 Е 25.91127. Определена е инфектирана зона с площ 200 кв. км, в която достъпът е ограничен.

Всички новини по темата вижте ТУК.