Ветеринарните власти установиха нов случай на Африканска чума по свинете (АЧС) в дивата природа у нас. 

Уловка: Помощта от 300 лв. върви с отказ от прасета за 1 година напред

Заразеното с опасния вирус диво прасе е намерено на територията на община Лом, област Монтана с географски координати N 43.84750 E 23.40305. Лабораторните тестове са потвърдили наличието на заразата в петък, 23 август.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) определи инфектирана зона с площ 200 кв. км около регистрирания случай. Движението на свине от населените места в област Монтана да се извършва при обявените на 26 юли засилени мерки за биосигурност.

Забранен е достъпът до ловностопанските територии в зоната, освен за хората, които са заети с претърсване за болни и мъртви животни, както и с мерките за ликвидиране на болестта.

Новите случаи показват, че заразата се е разпространила в природната среда на територията на почти цялата страна.

Окуражителното е, че през последните десет дни не са регистрирани нови огнища при домашни свине – нито в индустриални свинекомплекси, нито в стопанства тип „заден двор“.

Днес следобед в много региони заседават областните епизоотични комисии. Те разглеждат постъпилите заявления за подпомагане от собствениците на стопанства тип „заден двор“, които доброволно са заклали прасетата си и са извършили дезинфекция.

Всички новини по темата вижте ТУК.