Административен съд София град е спрял предварителното изпълнение на заповедта на хасковския областен управител, която предвижда изземване от „Евролаб 2011“ на сградите, наети от дружеството с 10-годишен договор, за които е прието, че не се ползват по предназначение.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Сагата с лабораторията за фитосанитарен контрол на основния граничен пункт с Турция продължава и сега на ход е държавата, която може да обжалва това решение. Само преди дни вътрешният министър Иван Дерменджиев посети внезапно ГКПП "Капитан Андреево" и съобщи, че вече е отнет достъпът и пропуските на лицата, свързани със сградите на територията на пункта. 

От определението на съда обаче става ясно, че на трудов договор все още са ангажирани 42 души.  Уточнява се съща така, че дружеството извършва две стопански дейности – на първо  място стопанисва акредитирана от изпълнителния директор на БАБХ лаборатория, в която се  извършват дейности  по фитосанитарния контрол, като има опасност при изпълнение на заповедта на областния управител държавата ще бъде лишена от ясен бърз, ефективен и точен контрол на границата с Турция.

Припомня се, че обработването на пробите би отнемало около 24 часа, вместо досегашните 2 часа  и би ставало на по-висока цена. Освен това дружеството има договори с 400 чуждестранни лица– превозвачи, на които извършва дейност на оператор.

В документа е посочено, че лабораторията се помещава в няколко помещения, пълни с техника, които се намират на граничния пункт. „В изземваните помещения се съхранява документацията във връзка с обработените пратки, като при предварително  изпълнение на заповедта може да се стигне до загуба на документи. Отделно, това ще блокира работата за пореден път на ГКПП „Капитан Андреево“, защото дружеството ще бъде лишено от място, на което да извършва дейността си, което ще затрудни над 90 % от превозвачите“, се посочва в документа. 

БАБХ продължава с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево"

От "Евролаб 2011" са посочили пред съда, че ако заповедта бъде отменена като незаконосъобразна, вредите ще трябва да се възстановят от държавата, която се лишава от 10 000 лева наем и ще бъде длъжна да заплати направените в имота подобрения, които са на значителна стойност.

Компанията изказва притеснения, че изпълнението на заповедта ще блокира отново работата на ГКПП „Капитан Андреево“, понеже ще бъде лишена от мястото, на което да извършва дейността си, което ще затрудни над 90% от превозвачите. Още през май миналата година обаче Българската агенция по безопасност на храните прекрати договора си с фирмата, която до тогава се занимаваше с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарен контрол и свързаните с това товаро-разтоварни дейности от камионите. 

Заради бездействието на БАБХ и неплатена съдебна такса, частната фирма остана на границата.