Украйна е ключов играч на международния пазар за зърно, защото условията в страната са оптимални за отглеждането му. Въпреки че на места фермерите там започнаха да сеят, това все още е плахо и несигурно. 

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

И ако зърното не бъде засято, съществува риск от световен глад, пише в анализ на Deutsche Welle. 

В последните 50 години Германия и много други държави успяха да удвоят добива на зърно. Благодарение на това Федералната република дори се превърна в износител. Но сега е необходим рязък завой, за да се гарантира достатъчно производство. На украинските фермери няма как да им се поръча да засеят повече, защото те или са на фронта, или се страхуват, че могат да бъдат застреляни, докато са по нивите.

На световния пазар цените вече се покачват. Тези, които могат през настоящата година да предложат зърно в изобилие, ще се радват на огромни печалби. За щастие в Аржентина и Австралия през последните седмици имаше обилни реколти. Но проблемът е другаде. 

Специалните климатични условия, които позволяват на пшеницата да расте във влажното време, и следващият сух период, в който зърното узрява, не съществуват навсякъде по света. В гъсто населените тропически страни зърното може да расте, но не и да изсъхне и да узрее заради ежедневните дъждове - поне не в количествата, необходими за изхранване на света.

Какво ще се случи, ако и наесен нивите в Украйна останат незасяти?

Цените на пшеницата на световния пазар ще се покачат. За богатите държави и за заможните хора надали ще е особен проблем да платят 2-3 пъти повече. 

Но бедните и гладуващите вече няма да могат да си позволят хляба на трапезата. Всяка стотинка, с която цената на пшеницата се покачва, прави за мнозина невъзможно снабдяването с основни продукти. И точно тези хора не могат да отглеждат повече култури, защото живеят или във винаги влажните тропици, или в сухите райони на света. 

"Това е нова криза, която се добавя към предишните"

В Кения например голяма част от зърното се внася от Украйна и Русия. Хората там гледат с тревога към случващото се в Европа. "Интересуваме се от войната, защото трябва да знаем какво става. Някои от продуктите, които използваме, идват от тези две държави", казва Самюел Мосе, който държи малка закусвалня в беден квартал на столицата Найроби. Снабдяването обаче става все по-трудно и бизнесът на Мосе е заплашен от фалит. 

Кризата засяга най-тежко бедните. Те вече дават над петдесет процента от доходите си за храна, а цените растат. В същото време Източна Африка беше засегната и от продължителна суша. Според Световната програма по прехраната 13 милиона души разчитат на хранителни помощи. Войната само може да влоши ситуацията. "Това е нова криза, която се добавя към предишните", казва говорителят на организацията Мартин Ренч. Гладът и несигурността могат да разпалят нови конфликти, предупреждава той. 

Липсата на зърно може да е пагубна

Страните от умерените зони, разположени предимно в Европа, Западна Азия и в източната част на Северна Америка, имат оптимални условия за отглеждането на зърно. И те трябва да поемат отговорността да осигурят необходимото на хората в страните с по-неблагоприятен климат. 

Ако не се създаде механизъм за компенсация, развитието може да е драматично. Защото в резултат от катастрофалната война в Украйна съществува риск не само от недостиг на суровини като нефт и природен газ, но и от глад, който да засегне милиарди по земното кълбо. Едно е ясно: с недостига на нефт и природен газ човечеството все някак би могло да се справи, но липсата на достатъчно зърно може да е пагубна. 

 

Междувременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за “ураган от глад и срив на световната хранителна система”.
В официалния си профил в Twitter той коментира, че войната в Украйна вече нарушава веригите за доставки и води до рязко покачване на цените на горивата, храните и транспорта.

“Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим урагана от глада и срива на световната хранителна система”, пише той. 

Над половината от доставките за Световната програма по изхранване на ООН идват от Украйна, каза още Гутериш и подчерта, че по преценките на ООН глобалните цени на храните са достигнали най-високото си равнище на всички времена. В 45 от най-слабо развитите страни по света поне една трета от пшеницата е доставяна от Украйна или Русия. Сред тях са Буркина Фасо, Конго, Либия, Сомалия, Йемен. В много от тях още сега милиони хора гладуват.