Не ги слушайте какво говорят, а гледайте какво правят” е добра препоръка. При второто четене на актуализацията на държавния бюджет в парламентарната Комисия по бюджет и финанси не беше прието ДДС облекчение за храни от малката потребителска кошница.

В битка за работници: Две министерства не могат да помогнат на фермерите

Одобрение получи само нулевата ставка за хляба. Това е новината, това е фактът, другото остава в небитието. До следващия път, когато дойде време за обещания.

Затова не просто гледайте какво правят, а и помнете какви са ви ги говорили.

Предизборните речи вече започнаха. В Бюджетната комисия някои хвърляха смели предложения за харчове, като няма вече какво да се губи, други обърнаха палачинката, защото още има какво да губят.

И така. Депутатите разгледаха две предложения по темата с данък добавена стойност на храните: за 9% ДДС на плодове, зеленчуци и слънчогледово олио на „Има такъв народ” (ИТН), както и 0% на брашното; диференцирана ставка от 9% за плодове, зеленчуци и живи животни на ГЕРБ.

И двете не бяха приети. Но как стана тази математика?

Знаем, че досега за сваляне на ДДС на храни през времето в различни ситуации призоваваха от БСП, ДПС, ИТН, ГЕРБ и „Възраждане”. Реално само от „Продължаваме промяната” явно не подкрепяха тезата, че такава данъчна политика ще доведе до добри резултати, въпреки че още в края на април признаха, че се работи за премахване на ДДС върху родното производство плодове и зеленчуци и са изпратени запитвания към Министерството на финансите.

Два месеца по-късно финансовият министър в оставка Асен Василев изчисли и обяви на заседанието на бюджетната комисия, че искането на ГЕРБ ще струва на бюджета около 790 млн. лв. на годишна база (395 млн. лв., ако е за шест месеца).

 „За животновъдството, плодовете и зеленчуците в разходната част на бюджета има предвидени средства по програми за подпомагане на тези производители. Според нас това е по-таргетирана мярка от това да се премахне ДДС на крайния продукт”, заяви Василев и добави:

„Когато производител на плодове и зеленчуци продава директно на пазара, така или иначе е при нулева ставка. Тя се начислява за производител, който минава през прекупвач или за вносител на плодове и зеленчуци. Аз предлагам да не насърчаваме вноса.”

„Малките производители са под ДДС прага и с предложението се облекчават само големите и вносителите без да има каквато и да била гаранция, че цената за потребителите ще падне”, гласеше сходната теза на коалиционния партньор на правителството в оставка „Демократична България”.

По-интересно беше становището на другия партньор – БСП

От левицата отхвърлиха намаляването на данъка с мотивите, че има предвидени в бюджета други средства за подпомагане на фермерите.

Помните ли какво се заявяваше неколкократно от земеделското министерство, ресорният министър Иван Иванов и дори от председателя на партията Корнелия Нинова?

 

Ето само няколко примера. В началото на годината намаляването на ДДС на храните не влезе в Бюджет 2022, въпреки коалиционното съгласие по темата при сформирането на кабинета. Пред Агри.БГ от агроминистерството обещаха, че ще продължат да се борят за намаляване на ДДС и да преговарят с финансовото министерство.

През април на среща между представители на фермерите и търговските вериги с министър Иванов той заяви: “Становището ни ще е намаляване на ДДС да важи за всички продукти, а не само за определени стоки. Именно за това ще се настоява и при подготовката на актуализацията на бюджета.

Спомняме си също, че зам.-министър Стефан Бурджев (от БСП) дори се възмути, че „може би сме последната държава членка, която е останала с тази ставка на ДДС на храни”.

В настоящия момент от ГЕРБ изтъкнаха, че сме само две такива държави в ЕС. Този път обаче позицията на столетницата беше друга. Румен Гечев от БСП „реши” дебата, ката атакува ГЕРБ, че са му откраднали думите от предишни разговори за държавния бюджет в годините назад, когато БСП са искали това, а те като управляващи са отхвърляли. Опонентите му пък се оправдаха, че времената били други, инфлацията била друга и т.н.

Между редовете от ДПС коментираха да се увеличи сумата за фермерите в разходната част на бюджета, а Асен Василев отговори: „По принцип ние сме удовлетворили всичко, което земеделското министерство е поискало в рамките на актуализацията, ако имате различни разчети ще ви помоля да ги насочите към него”. Значи е въпрос и на искане не само на даване.

Консенсус все пак имаше

В разходната част бяха одобрени 300 млн. лв. за подпомагане на земеделските стопани по национални мерки за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати.

Иначе, финансовият министър в оставка „не даваше”, но финално приходната част на Бюджет 2022 нарасна с още 760 млн. лв. над заложеното от Министерския съвет. Приходите се очаква да дойдат от постъпленията от ДДС.

Хронологията на казано и свършено отново доведе до извода, че изглежда най-лесно е да искаш и обещаваш пари, когато няма да ти се налага да носиш политическата отговорност за тях. Темата с намаляване на ДДС, независимо дали е икономически добра, или лоша, е една от редовните дъвки за балончета на политиците – популизъм.