9% ДДС на храните от малката кошница или обратно начисляване на данъка продължават да искат фермерите. Разбра се, че нищо от това не е заложено в Бюджет 2022, останаха надеждите за промени между първо и второ четене на Закона. Земеделският министър обаче обяви, че няма постигнато съгласие в с партноьорите в управлението, въпреки коалиционното споразумение, и евентуално темата ще се поднови при актуализацията на бюджета през юни. Надеждите започнаха да умират.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Като "много чувствителна тема" определи намаляването на ДДС за храни заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев в последното си телевизионно участие по Он Еър. Въпреки че изтъкна ползите от такава политика – зануляване на сивия сектор, повишаване на конкурентноспособността на българската продукция, той също потвърди, че това няма да се въведе в настоящия момент. 

„Може би сме последната държава членка, която е останала с тази ставка на ДДС в Европейския съюз”, коментира зам.-министърът и отново заяви, че БСП ще твърдо отстоява позиция за намаляване на ставката. Логично последва въпрос защо тогава това не се случва.

Стефан Бурджев: Финансовият министър засега задържа този въпрос. Мотивите са, че това би се отразило на планираното разпределение на държавния бюджет.

Зам.-министърът наблегна отново на реформите в земеделието, които сегашното министерство се опитва да въведе чрез Стратегическия план. „Стараем се да заложим в него нов модел на земдеделие на коопериране, насоката да е към малки и средни предприятия”, посочи Бурджев, но акцентира, че и за това министерството среща отпор:

Независимо колко добре е развит един сектор, а зърнопроизводството е такъв, и за малкия ресурс, който се опитваме да заделим, за да балансираме системата, има проблем. Когато стане въпрос конкретният бранш да направи компромис към другите, тогава нямаме разбиране, сподели още Стефан Бурджев.