Изменението на климата, улавянето на въглерод, биоразнообразието, всичко това са важни въпроси за животновъдите. Във Франция е разработено цифрово приложение, което използва специфични данни, събрани във фермата, за да предостави препоръки на фермерите, с които те да намалят въздействието върху околната среда. 

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Животновъдството е обект на критика на европейско и световно ниво поради техния отпечатък върху околната среда. Това накара сектора да търси по-щадящи околната среда и животните производствени методи, които също позволяват подобряване на икономическите и социалните аспекти в сектора. В същото време има все по-голям брой цифрови технологии, които дават възможност на земеделските производители да работят по-прецизно, ефективно и по-устойчиво, подобрявайки вземането на решения и земеделските практики, заедно с повишаване на производителността на фермите като цяло, пише EIP-Agri.

Френският институт Institut d'Elevage (Idele) разработи онлайн приложение, базирано на данни, наречено CAP'2ER®. В програмата се въвеждат тридесет набора данни за дейността за определяне на агроекологичните показатели. Тези данни са разделени в пет категории: животни, управление на оборски тор, полета, фуражи и консумация на енергия. Изискват се данни като: общ годишен разход на гориво, продуктивност на животните (плодовитост, растеж, пазарна възраст), купени фуражи, количества оборски тор и управление, брой дървета, храсти, жив плет, буферни ивици и наличие на вода във фермата.

От анализа фермерът получава общ доклад и препоръки, отчитащи качеството на водата и въздуха, биоразнообразието, парниковите газове, капацитета за улавяне на въглерод и количеството хранителни вещества, произведени за консумация от човека. Докладът визуализира тези аспекти в рамките на лесно разбираеми графики и числа.

Приложението сравнява всяка ферма с референтни стойности, съответстващи на същата производствена система. 
Приложението беше изпробвано в няколко европейски страни по време на проектите LIFE Beef Carbon и LIFE Green Sheep. Към момента то вече е извършило 23 000 оценки на ферми във Франция. 

Вече е налична и европейска версия на инструмента, която използва обща методология, свързана с национални справки. Инструментът се превежда на английски. 

Резултатите показват, че приложението помага на фермите да намалят от 6 до 15% от своите емисии на парникови газове. Наскоро инструментът беше сертифициран по френския нисковъглероден стандарт за намаляване на въглеродните емисии.