Земеделски експерти ще обсъждат през следващата седмица евентуални мерки на ЕС заради ембаргото за износ на селскостопански продукти от ЕС в Руската федерация.

 

Днес комисарят на ЕС по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош направи изявление относно ембаргото. „Разбирам загрижеността, изразена в селскостопанския сектор на ЕС.

 

Искам да подчертая, че Общата селскостопанска политика (ОСП) има нови модерни инструменти, които могат да бъдат използвани, включително и като резерв в ситуация на криза като тази. Убеден съм, че селскостопански сектор ще прояви гъвкавост и ще преориентира бързо към нови пазари и нови възможности“, заяви Чолош.

 

Той подчерта, че на земеделските производители от ЕС им е нужна помощ и подкрепа, за да бъде извършен пози преход плавно и безпроблемно. Дачиан Чолош заяви, че е провел разговори с министрите на земеделието от цяла Европа.

 

Вече се работи по създаването на работна група, която „да направи анализ на ситуацията, на потенциалните въздействия по сектори, както и да се оцени доколко ефективно ЕС може да осигурим смислена подкрепа, ако и когато това е необходимо“.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!