В две стопанства, отглеждащи прасета от породата Източнобалканска свиня, е установено наличието на животни, заразени с Африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Ваксина: Учени срещу АЧС, какви са резултатите?

Животновъдните обекти се намират в селата Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен и с. Цонево, общ. Дългопол, обл. Варна. Всички свине в тях ще бъдат унищожени, както и отглежданите в домашни дворове и в нерегистрирани обекти в 3-километровата предпазна зона. В 10-километровата наблюдавана зона около заразените стопанства ще текат засилени проверки.

Тя включва гр. Смядово, с. Бял бряг, с. Александрово и с. Риш от община Смядово; селата Дългопол, Медовец, Поляците, Дебелец, Сава и Величково от община Дългопол; с. Бозвелийско, с. Бързица, с. Чайка от община Провадия и селата Нова шипка и Гроздьово от община Долни Чифлик.

Потвърдена е забраната за търговия, транспорт и придвижване на свине в областите Варна, Бургас и Шумен, освен от професионални стопанства при спазване на определи условия и изисквания.

На територията на цялата страна е забранено пасищно отглеждане на домашни прасета и организирането на пазари и изложби с тях.

От БАБХ потвърдиха и 55 установени нови случая на вторична зараза при диви свине. Те са от 11 области - Габрово, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, София, Хасково, Стара Загора, Сливен, Бургас. В обл. София установения случай на заразено диво прасе е на територията на държавно горско стопанство Витоша.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Внимание, животновъди: Вижте подкрепата за борба с болестите

БАБХ: Десетки нови случаи на чума по свинете у нас

В плен на чумата: Още 40 диви прасета в 10 области