Средната цена на свинското месо на европейския пазар се понижи с 10 евро от началото на февруари, тъй като износът за Китай забави темпо, съобщава MeatInfo.

В плен на чумата: Още 40 диви прасета в 10 области

В момента месото на едро се предлага средно на цена 182,54 евро/100 кг. В Нидерландия отбелязаха най-голямо понижаване на цените - минус 19,89 евро/100 кг. Следват Франция - минус 17,00 евро, Белгия - минус 3,00 евро, Германия - минус 11,65 евро, и Полша - минус 10,66 евро.

Логистичните трудности, в това число въведените временни ограничения върху превоза на месо между провинциите в Китай, оказаха своя натиск върху темпото на вноса.

В краткосрочна перспектива търсенето на вносно свинско месо от страна на Китай може да отслабне още повече.

Отрасловите доклади показват, че домакинствата вече съществено са понижили потреблението. Това може да повлияе на европейските цени на свинете в близките няколко месеца, смята Дънкан Уайът, водещ анализатор в Съветът по развитие на земеделието и овощарството (AHDB).

Същевременно търсенето на свинско месо на китайския пазар се очаква да остане силно до края на годината, тъй като намаляването на националното поголовие от свине продължава, казват експерти. 

В Китай цените на свинското месо се повишиха до 51,46 юана/кг (7,37 долара/кг). Най-високата цена е регистрирана в провинция Съчуан - 57,45 юана (8,22 долара). 

У нас цената на свинското месо скочи с 33% в сравнение с миналогодишните нива. Това се дължи на огнищата на Африканска чума по свинете (АЧС), които продължават да се появяват на територията на страната. 

Както Агри.БГ писа, поголовието на домашните свине, отглеждани в животновъдни стопанства в България, е намаляло през миналата годира с почти 25%.