Първо огнище на африканска чума по свинете (АЧС) е регистрирано вече и в Гърция. Засегната е малка домашна свинеферма в покрайнините на Серес, съобщават гръцки медии.

Дронове и GPS-и срещу чумата: Кой ще плаща?

Още в сряда гръцкото Министерство на земеделието съобщи за евентуален случай на чума по свинете в семейна ферма. Бяха изпратени проби в референтна лаборатория за диагностициране на болестта към Атинския ветеринарен център, откъдето заразата е потвърдена .

На спешна среща между министъра на Развитието на селските райони и храните Маки Воридис и експерти беше приет спешният план за справяне с този бич по прасетата.

Чумата струва на данъкоплатеца 35 млн. евро

Спешните мерки включват:

  • забрана за напускане на района на Серес на живи свине;
  • забрана за движение на месо, семенна течност, яйцеклетки и ембриони от Серес;
  • Забрана за напускане на региона на Серес без разрешението на Местния център за контрол на болести на трупове на свине, месо, свински продукти, фураж, инструменти, други предмети и отпадъци, които могат да бъдат преносители на заразата.

Отговорните ветеринарни органи ще следят за прилагането на тези мерки, подпомагани от полицията, пристанищните и  общинските власти. 

Междувременно стана ясно, че тазгодишният български план за борба с чумата, който Земеделското министерство представи, ще включва засилен граничен контрол, проследявания с дрон и GPS нашийници за диви свине.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нови случаи на АЧС при диви свине в 16 области в страната

12 незаконно отглеждани прасета бяха евтаназирани

Чумата ликвидира още две свинеферми във Варненско