През отиващата си вече година в зеленчукопроизводството на открито имаше редица поражения. Също така е факт и прогресивното намаляване на засадени площи при повечето култури.  Всичко това довежда до по-малко продукция. Не такава обаче е картинката в оранжериите, показват данните от последния оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Преговори за земеделието 

Към 18 ноември производството на зеле и полски домати е съответно с 16,5% и 27,9% по-ниско спрямо година по-рано, поради съчетание от намаление както на площите, така и на средните добиви. Гледайки числата, може да се забележи сериозен отлив от полското производство на домати – с над 21% по-малко засадени площи. 

При пипера от открити площи засега се наблюдава леко изоставане на продукцията – с 2,4%, което според експертите се дължи на по-късното прибиране на реколтата тази година. Видно е, че въпреки повечето засадени площи, реколтираните отбелязват спад. По-богата продукция обаче има при една култура.

МЗХГ: В резултат на повишената продуктивност от единица площ, добитото количество картофи надхвърля с 3,1% миналогодишното.

Средният добив на културата е скочил с близо 9%, достигайки до 1 807 кг/дка. Така въпреки по-малкото засадени (-7,2%) и реколтирани (-5,1%) площи картофът тази година е повече – общо 187 664 тона.

През 2021 г. дори и в оранжериите са засадени по-малко от основните зеленчуци (домати и краставици). Средните добиви от тях обаче са нарастнали, а оттам и произведеното количество.

От началото на 2021 г. до момента в оранжериите са произведени 40,5 хил. тона домати и 48 хил. тона краставици, което е респективно с 2,6% и 6,8% повече спрямо същия период на 2020 г. 

При трайните насаждения последните оперативни данни сочат увеличение на продукцията от ябълки, винени лозя, малини и орехи в границите от 7,2% до 22,5% на годишна база. Основен фактор за това са повишените средни добиви, като при орехите се отчита и по-голям размер реколтирани площи. На този етап прибраното количество круши е с 8,7% под миналогодишното, вследствие на по-ниската продуктивност от декар, констатират от МЗХГ.