Средните цени на едро при редица плодове и зеленчуци у нас са се увеличили на годишна база, се отчита в оперативния анализ на Земеделското министерство. Дали това поскъпване може да компенсира увеличените разходи за производство и дали и изобщо е такова, каквото сочат официалните данни, фермерите най-добре ще кажат, но ето какво показва статистиката:

Преговори за земеделието 

Към 19 ноември картофите и зеленият пипер у нас са се търгували на едро съответно с 43,3% и 38% по-скъпо от година по-рано. Текущата цена на картофите е 0,86 лв./кг, а на зеления пипер – 1,67 лв./кг. Червеният е малко по-скъп (1,78 лв./кг), но ценовият му ръст на годишна база е по-малък – 17,9%.

Най-сериозно увеличение в цената на едро спрямо 2020 г. има при зелето – близо 84%. Сега то се търгува срено на 1, 03 лв./кг

Слабо изразено поскъпване има и при вносните домати – с 2,5%. От друга страна, оранжерийните домати, оранжерийните краставици и ябълките са поевтинели с между 0,5% и 9,1% на годишна база.

При търговията на едро с основните плодове и зеленчуци се отчитат разнопосочни седмични ценови изменения. Средните цени на едро на картофи, пипер (зелен и червен), ябълки и зеле за страната отбелязват повишение с между 2,4% и 7,3% на седмична база, докато вносните домати, оранжерийните краставици и оранжерийните домати поевтиняват от 0,5% до 3,2%.