На местата, на които в Северозападна България падна само дъжд са доволни от последните валежи. Такова е положението в района на град Оряхово, където за два поредни дни са отчетени общо около 30 литра на квадратен метър.

Времето: Очакват ли ни още градушки?

„Дъждът падна почти по равно, т.е. 15 литра предния ден и още 15 на следващия. Това беше много добре за всички посеви, защото ще са запасени с подпочвена влага и ще могат да се развиват нормално. Само за хората от Монтанско ме е жал. Там градушката помля няколко село. Нали уж разбиват градоносните облаци и задължително се следи времето заради посевите?“, коментира Мария Цветкова, която се занимава със земеделие от няколко години.

Оказа се, че градоносните масиви са обстрелвани и то много активно.

„Гърмяха много яко хората, но в случая според мен зависи дали точно този облак, който изсипа толкова много ледени късове на отделни места в нашия регион е попопадал по принцип в обхвата на площадката. Ако не е, няма как да го разбият. С природата е трудно да се бори човек. На тези места, на които падна само дъжд обаче е много добре за всички земеделски култури. Майската влага е полезна и за посевите, и за овошките, и за лозята и за зеленчуковите насаждения на открито“, обяснява стопанина Цветелин Ангелов, който се занимава със зеленчукопроизводство и овощарство.

В региона обаче количеството на последните валежи в различните му части е различно. Само на няколко километра от Оряхово в близкото село Остров са отчетени само литър и половина на квадратен метър.