Ако видиш микробус по тъмно и чуеш отвътре да ритат животни, няма как да не си помислиш, че се случва нещо нередно. Ако на теб самия регулярно ти се „губят“ бройки по пасищата, навързваш нещата и се запитваш дали там вътре не са твоите животни. И тогава решаваш да сигнализираш на полицията, която не винаги реагира с охота.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Не са един или два такива случаи в пограничната зона на Ямболска област. И докато жандармерията обикаля за имигранти, местните често виждат съмнителни превозни средства, които пътуват по тъмно, а отвътре някой или нещо не може да си „намери“ място.

Така се е случило и снощи в община Елхово, където по сигнал на стопани полицията задържа микробус с говеда. Тъй като не открихме официална информация, отразена в бюлетина на Областна дирекция на МВР в Ямбол, се свързахме с тях за повече подробности.

Оттам обясниха за Агри.БГ, че всички животни в товарния автомобил, който е спрян и впоследствие проверен, имат поставени ушни марки. По тях е установен собственикът, който е потвърдил, че животните са продадени. Късният час се обяснява с горещото време за транспортиране през деня. Единственото нарушение е административно заради липсата на пътен лист.

На другия ни въпрос колко са задържаните автомобили, превозвали незаконно животни от началото на годината до сега в област Ямбол, от полицията ни обясниха, че няма как да ни кажат, тъй като всички такива случаи се въвеждат в графата „Престъпления против селскостопанската продукция“, но заедно с всякакви други кражби на животни, включително на кокошки и гълъби, спорове за посеви, земеделски земи и т.н.

Стопани: Няма как да се преборим със сивия сектор, ако нямаме съюзник в лицето на държавата.

Чудим се обаче дали полицията е направила запитване до ОДБХ-Ямбол за намерените ушни марки, дали на място е дошъл ветеринарен лекар, който да идентифицира животните във ВетИС, до която имат достъп само ветеринарните власти, дали е проверил лиценза на микробуса, с който са били извозвани, дали шофьорът е изкарал специален курс във връзка с изискванията за хуманно отношение.

Очакваме да видим какво ще покаже проверката на ветеринарните власти в стопанството, откъдето са били продадени животните, но без пътен лист. Случаят не е изолиран, а особено плашещо е, че се случва в пограничен район с повишена опасност за зоонози, където и БАБХ, и полиция трябва да са особено нащрек.