Страната ни започва програма за местни и регионални продукти, заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на първото онлайн заседание на Междуведомствената работна група за нейното изготвяне.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

По негови думи това е добра европейска практика, която помага за развитието на селските райони. Производството и популяризирането на регионални и местни продукти има потенциал да укрепне земеделските дейности и местната икономика.

В новата Обща селскостопанска политика след 2023 г. е заложено да бъдат насърчавани европейските схеми за качество, тяхната цел е да популяризират местни и регионални храни.

Министерството: Изработва се слоган за програмата, като едно от предложенията е: „България – страна на хилядите вкусове!“.

Чрез тази Програма ще се създаде системен подход между компетентните органи и заинтересованите страни. В нея ще бъдат включени конкретни мерки и дейности. По нейния първи проект работят различните заинтересовани ведомства, а по-късно той ще бъде обсъден с неправителствени и браншови организации в сектора.

В работната група участват представители на министерствата на културата, туризма, икономиката, регионалното развитие и други.