Все по-екстремни природни катаклизми вследствие на климатичните промени затрудняват Китай в усилията му да осигури изхранването на 1.4-милиардното си население, а пандемията и геополитическите сътресения от последния месец само влошават ситуацията. 

Война и земеделие 

Природни бедствия миналата година са нанесли щети на близо 20 млн. акра обработваема площ. Рекордните дъждове в централната провинция Хенан само през юли са увредили 2.1 млн. акра земеделска земя, а наводненията са забавили засаждането на над 18 млн. акра, около една трета от площта за зимна пшеница в Китай, пише Bloomberg, цитирана от Капитал. 

Количеството на културите от първи и втори клас е намаляло с повече от 20% тази година в сравнение с нормални години.

Продоволствената сигурност беше сред приоритетите на президента Си Цзинпин. Но нарастващото търсене в страната доведе до рекордни нива на внос на царевица, соя и пшеница, което направи Пекин по-уязвим за шокове на световните пазари и прекъсвания на доставките. В същото време по-слабите реколти и свитата обработваема площ след бедствията затрудняват разширяването на местното производство.

По-рано този месец министърът на земеделието на страната изтъкна заплахата: “Китай е изправен пред големи трудности в производството на храни поради необичайните наводнения миналата есен”. 

Експерти смятат, че тазгодишните условия за реколтата може да са най-лошите в историята на Китай. Честите катаклизми намаляват добива, а тяхната непредвидимост рискува да накара някои фермери да се откажат от дейността си, което би влошило вече съществуващия недостиг на работна ръка в сектора, смята Джанг Джаоксин от китайското министерство на земеделието.

Сезонните засушавания ще намалят добивите на трите основни храни в Китай - ориз, пшеница и царевица - с 8% до края на десетилетието, според World Resources Institute. В дългосрочен план поради изменението на климата надигащите се крайбрежни води по източния бряг могат да окажат допълнителен натиск върху селскостопанския сектор.

Реколтата от пшеница на Китай е най-голямата в света, три пъти по-голяма от реколтата на САЩ и почти 80% по-голяма от тази на най-големия износител Русия. 

Пекин поддържа и най-големите запаси от пшеница - около половината от световните. Срив на доставките след инвазията на Русия в Украйна, които заедно осигуряват около една трета от световния износ на пшеница, изстреляха цените до рекордни нива този месец.

Търгуваните от Китай обеми пшеница варират, като през последните две години страната е нетен вносител поради нарастващо вътрешно потребление. Вносът на царевица миналата година също е нараснал до рекордни нива на фона на покачващи се цени на вътрешния пазар и ниски запаси.

През последните 2 години Китай е вносител на пшеница поради растящо потребление и недостатъчно вътрешно производство.