Цените на пшеницата продължиха да падат след публикуването на доклада на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за световните зърнени и маслодайни култури.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)


Прогнозите за реколтата доведоха до спад в цените на зърното и маслодайните семена, а цените на рапицата отбелязаха значителни загуби. Прогнозите за руската, украинската и американската реколти са повишени.

Фючърсните контракти за декември паднаха на борсата Matif с 2,5 евро/тон до 233,25 евро/т, докато цената на пшеницата на борсата в Чикаго падна до цена, която се равнява на точно 200 евро/т, съобщи Wrp .pl.

От чисто статистическа гледна точка световният пазар е по-слабо снабден в сравнение с предходната година. Цените обаче са много по-ниски. Голямата реколта на Русия и преобладаващата търговска доминация оказват тежко влияние върху цените на пшеницата, казват от щатското аграрно министерство. 

Липсата на международна конкурентоспособност остава ограничаващият фактор за европейските цени на пшеницата, които паднаха до 233 евро на европейския фючърсен пазар и продължават да падат днес, казват анализаторите на Agritel, цитирани от agrarheute.de.

Най-важната новина в новия доклад на USDA е, че реколтата в Русия се е увеличила с 5 милиона тона до 90 милиона тона. В същото време реколтите в Индия, Казахстан и Аржентина бяха преразгледани надолу. Глобалните обеми на предлагане остават високи и световните крайни запаси се увеличават леко в сравнение с предходния месец. 

От страна на търсенето китайският внос се е увеличил с 1 милион тона до 12 милиона тона. Това увеличение е особено важно за Франция, която заедно с Австралия е най-важният доставчик на пшеница и ечемик за Китай. 

След три години на рекордно производство, световното производство на пшеница се очаква да падне под потреблението през 2023/24 г. 

 

Спадът в световното производство не отразява текущата пазарна ситуация, която се характеризира  със слабо световно търсене и „огромна търговска доминация“ на Русия , казват анализатори.

Реколтата от пшеница в Русия за 2023 г. беше преразгледана нагоре с 5 милиона тона до 90 милиона тона. Износът на Русия остава непроменен на 50 милиона тона въпреки по-голямата реколта.

Според прогнозите на американското земеделско министерство, европейските страни ще изнесат 37,5 милиона тона пшеница - това би било с 2,5 милиона тона повече в сравнение с предходния сезон.

Междувременно контрактите за нерафинирано слънчогледово масло на борсата в Ротердам се придвижиха нагоре с още 15 долара до 940 долара/тон. 

На Софийска стокова борса търговията в подкръг „Зърно“ остана спокойна. Котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лв./тон, купувачите отговарят с 300 лв./тон, доставка DAP. Царевица от място се предлага на 450 лв./тон. Маслодаен слънчоглед от място се продава на 740 лв./тон, търсенето започва от 660 лв./тон. Всички цени са без ДДС.