Почти никой от колегите няма да рискува и да засади култура при това положение”. С тези думи Марин Генуров, член на Управителния съвет на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), описа пред Агри.БГ ситуацията с поскъпването на природния газ.

Как изгубихме 22 мерки от Плана за възстановяване и устойчивост?

Поредното поскъпване на синьото гориво е вече факт. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м. декември в размер на 87,50 /MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Утвърждаването на новата цена е след внесените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за месец декември. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 30 ноември включително, съобщиха от КЕВР. 

В сектор „Оранжерийно производство” поскъпването на газа има пряко отношение към планирането на новото производство 2023-2024 г.

„В момента, както знаем, има решение за увеличаване на цената на газа от 1 декември на 102,33 лв/MWh, което е с близо 10 % ръст и сами разбирате, че почти никой от колегите няма да рискува и да засади култура при това положение. 

Това означава, че за поредна година през зимния период няма да има български зеленчуци на пазара и оставяме нишата отворена за вносни такива. За съжаление, явно смисълът на оранжериите да снабдяват целогодишно пазара с родни зеленчуци ще отиде в историята”, коментира Марин Генуров.

Разходите, свързани с този енергоизточник неколкократно се увеличиха и объркаха плановете на редица производители в сектора с отопляеми оранжерии. През октомври, след поредния ценови скок, собственици на оранжерии се оплакаха пред Агри.БГ, които имат договори с Булгаргаз и не са си взели количествата гориво трябва да плащат тежки неустойки и са дадени на съд.

Въпреки че на думи се върви към заветната цел – постигане на целогодишно родно производство, на практика функционирането на оранжериите у нас през зимата става все по-невъзможно.